Industria solara, lovita de faliment?

Grupul Solon, veteranul german al industriei solare, a intrat in faliment.

Compania, care se afla in mare dificultate financiara, a inchis de curand o uzina in Statele Unite ale Americii, si tocmai a anuntat ca a esuat intr-un acord cu bancile creditoare, cat si cu potentialii investitori.

Datoriile Solon ajung la 400 de milioane de euro si, potrivit analistilor economici, grupul deschide lista urmatoarelor falimente rasunatoare care se vor inregistra in industria solara germana si europeana.

Este pentru prima oara cand un grup de renume, din industria solara din Germania, este lovit de faliment.

Solon a intrat pe piata in 1998 si a fost primul producator de panouri fotovoltaice, inregistrat la Bursa.

Solon nu este insa singura companie germana care a cazut in prapastie. Scaderea preturilor la panourile solare, rezultat al concurentei asiatice si al incetinirii pietei germane si europene, le ameninta si pe conationalele sale.

Potrivit expertilor, Q-Cells, Solarworld, care a inchis deja 2 fabrici, Phoenix Solar si Conergy sunt la fel de amennintate.

Situatia nu este deloc roza nici dincolo de Atlantic. Trei companii americane au pus deja lacatul pe usa, in top aflandu-se Solyndra, in ciuda faptului ca guvernul american si fondurile private au pompat bani cu nemiluita in afacerile cu panouri solare.

In aceeasi situatie se afla Evergreen Solar si SpectraWatt. Iar First Solar, liderul industriei solare americane, tocmai si-a revizuit pronosticurile, deloc optimiste. In urma unei analize serioase a anuntat concedieri, cat si reducerea productiei in numeroase fabrici.

Industriasii estimeaza ca, in razboiul preturilor care se da pe piata fotovoltaicelor, va supravietui doar o mana de producatori de panouri solare.

Si in China scaderea preturilor in industria solara face ravagii, jumatate din fabricile producatoare fiind deja inchise, potrivit unui studiu aparut recent in presa chineza.

Iar, in acest context, SUA intentioneaza sa impuna noi taxe vamale importurilor de panouri solare, care vin din statul chinez, pentru a-i proteja pe fabricantii locali.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri