Industria extractiva ar putea fi obligata sa suporte costurile accidentelor

Europarlamentara PSD Daciana Sarbu si alti patru europarlamentari straini au depus la Bruxelles o declaratie scrisa care solicita obligarea operatorilor din industria extractiva sa-si asume costurile accidentelor provocate prin activitatea lor, informeaza un comunicat de presa.

In text, deputatii cer Comisiei Europene sa modifice „Directiva privind raspunderea pentru mediul inconjurator” astfel incat sa oblige operatorii din industriile extractive sa incheie asigurari care sa reflecte costul accidentelor potentiale. In acest fel, chiar si in situatia insolventei, companiile raspunzatoare pentru accidente ar fi capabile sa acorde compensatii pentru efectele acestora.

De asemenea, declaratia urmareste instituirea unor controale periodice, obligatorii si independente ale masurilor de prevenire a accidentelor, astfel incat riscul de producere a acestora sa scada si eventualele amenintari sa fie sesizate in timp util.

Declaratia scrisa vine ca urmare a accidentului din aceasta toamna din Ungaria, cand un rezervor de deseuri rezultate din procesul de prelucrare al aluminiului s-a fisurat, revarsand noroi toxic asupra mai multor localitati si contaminand mai multe rauri, cu efect inclusiv asupra Dunarii pe teritoriul romanesc.

“In octombrie, in Ungaria, foarte multi oameni au avut de suferit si unii chiar si-au pierdut viata, dar firma in cauza nu si-a asumat responsabilitatea. Acum zece ani, la Baia Mare, a avut loc un accident ecologic ale carui daune au fost suportate de statul roman.

Greselile acestor companii ajung sa fie platite din buzunarul contribuabilului. Aceasta situatie nu mai poate continua”, subliniaza Daciana Sarbu.

In urma catastrofei ecologice din Ungaria de la inceputul lunii octombrie, Daciana Sarbu s-a adresat in mai multe randuri Comisiei Europene, solicitand monitorizarea tuturor depozitelor de deseuri toxice provenite din minerit de pe teritoriul UE, eforturi integrate pentru protejarea populatiei in caz de accident, precum si revizuirea legislatiei privitoare la industria extractiva, pentru a reduce riscul accidentelor.

Daca declarația va fi semnata de jumatate plus unu din membrii Parlamentului European, aceasta va ajunge pe masa Comisiei.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri