Industria chimică, între nevoia de a rămâne competitivă și responsabilitatea față de mediu

Producătorii din industria chimică au o dilemă: de ce ar încerca să fie mai responsabili față de mediul înconjurător și societate decât le-o cere legislația, dacă această responsabilitate implică numeroase costuri? Reprezentanții Consiliului Internațional al Asociațiilor Chimice (ICCA) au încercat să le dea răspunsul.

10_15_respcare_lead

La nivel internațional, responsabilitatea producătorilor și distribuitorilor de produse chimice nu se oprește la nivelul impus de legislație. De multe ori, companiile investesc mai mult decât le este impus în protejarea mediului sau în asigurarea siguranței pe întreg lanțul de producție și distribuție, înțelegând că, pe termen lung, investiția ar putea fi benefică din punct de vedere economic.

Este motivul pentru care Consiliul Internațional al Asociațiilor Chimice (ICCA) a creat Responsible Care, o inițiativă globală prezentă în peste 60 de țări. Prin intermediul ei, ICCA încearcă să promoveze folosirea în siguranță a substanțelor chimice, îmbunătățirea performanțelor de mediu și a celor legate de sănătate și siguranță, cât și asumarea responsabilității de-a lungul ciclului de viață a produselor chimice.

Country Manager Dow Chemical România și Președintele Asociației Producătorilor și Distribuitorilor de Chimicale din România, Claudiu Tuncu, a explicat pentru Green Report care sunt beneficiile asumării responsabilității de către producătorii de chimicale:

În industria chimică, responsabilitatea în procesul de producție înseamnă pe de o parte protejarea mediului și a oamenilor care lucrează cu produse periculoase. Însă, poate atrage și o îmbunătățire a eficienței afacerii. Să spunem că eu produc această chimicală și am un anumit număr de materii prime ca să obțin un produs finit. Mă pot uita pe lanțul valoric al acestor materii prime, să verific dacă le folosesc eficient, să văd dacă nu cumva pot face un upgrade al tehnologiei, pentru a reduce anumite consumuri, să văd dacă nu pot modifica o rețetă pentru a consuma mai puțin. Iată la ce poate conduce asumarea responsabilității.

Reprezentanții industriei chimice, ușor reticenți

Alecsandru Rasidescu, CEO Stera Chemicals, a menționat faptul că a început modernizarea tehnologică cerută de ICCA pentru aderarea la inițiativa Responsible Care acum 2 ani, dar procesul nu s-a încheiat.

Mai pesimiști, alți reprezentanți au estimat că procesul poate dura chiar 10 ani și au precizat că poate afecta competitivitatea afacerii. Aceștia au dorit să afle cum devin compatibile creșterile de costuri pe care le implică un program precum Responsible Care cu nevoia de a reduce costurile, pentru a rămâne pe piață.

Răspunsul a venit de la Sjoerd Looijs, Responsabilul Departamentului de Sustenabilitate din cadrul Asociației Producătorilor și Distribuitorilor de Chimicale din Olanda:

Cei care văd responsabilitatea (companiilor chimice, n.r.) ca pe un simplu cost greșesc. În opinia mea, abordarea Responsible Care îmbunătățește afacerea. Desigur, trebuie să cheltui înainte să economisești. Însă, asumarea responsabilității în industria chimică este primul pas spre o dezvoltare sustenabilă.

Peste 15 reprezentanți ai companiilor din industria chimică s-au întânit astăzi la București, la inițiativa Asociației Producătorilor și Distribuitorilor de Chimicale din Romania, pentru a discuta cu reprezentanții Consiliului Internațional al Asociațiilor Chimice (ICCA), despre cum își pot eficientiza afacerea, protejând totodată mediul și garantând siguranța persoanelor care lucrează cu substanțe periculoase.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri