La nivel global, industria carnii produce mai multe gaze cu efect de seră decât toate mașinile și avioanele la un loc, iar, în acest context, un consum moderat de carne ar contribui la stoparea fenomenului de încălzire globală, se arată într-un raport publicat de Chatham House și citat de Guardian.
Oamenii, însă, nu sunt pe deplin dispuși să-și schimbe obiceiurile de consum și, probabil, nu conștientizează că, prin gesturi aparent nesemnificative, ar preveni catastrofele provocate de schimbările climatice. În plus, ecologiștii nu prea fac mare lucru pentru promovarea unui consum responsabil, probabil din teama de a nu fi redus consumul, afirmă Rob Bailey, șeful raportului Chatham House.
Cu siguranță, sunt multe alte lucruri de făcut pentru a opri creșterea temperaturii medii globale, cum ar fi stoparea defrișărilor sau ecologizarea transporturilor, și se fac pași importanți în acest sens, pe când în sectorul creșterii animalelor nu se întreprinde nimic, susțin autorii studiului.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate în luna mai 2014, un român consumă anual 58 de kilograme de carne, cu peste 20% mai puțin decât media europeană. Dintre cele 58 de kilograme de carne pe care un român le consumă anual, 18,5 kilograme sunt carne de pui, în timp ce 11,8 kilograme sunt carne de porc.
Citește și:
ONU: Consumul redus de carne previne degradarea mediului
Copii informați, copii sănătoși. Starea de bine începe din școală