Industria berii susține implementarea în România a sistemului de garanție returnare, dar cu respectarea unor termene realiste de implementare

Industria berii susține implementarea în România a sistemului de garanție returnare pentru ambalaje nereutilizabile de băuturi cât mai curând posibil, dar cu respectarea unor termene realiste de implementare și legislația suplimentară, absolut necesară pentru buna funcționare a sistemului, susțin reprezentanții Asociației Beraii României. 

“Punerea în funcțiune a sistemului de garanție-returnare care asigură o colectare din piață a unui număr important de ambalaje reciclabile este un obiectiv important al industriei noastre. Tendințele de consum din perioada pandemiei și evoluția ascendentă a consumului generează o creștere a folosirii ambalajelor de unică folosință. În paralel, există presiunea reglementărilor, țara noastră având niște obiective extrem de ambițioase de colectare impuse de Uniunea Europeană, respectiv o creștere accelerată a eficienței în colectare în următorii trei ani: în 2025 ținta de colectare la PET trebuie să fie 77%, iar până în 2029 ar trebui să atingă 90%. Industria berii deține o pondere importantă din ambalajele care vor fi colectate prin sistemul returnare-garanție, prin urmare avem responsabilitatea de a susține în mod activ obiectivul de mediu din spatele acestui sistem”, a spus Julia Leferman, director general, Asociația Berarii României, în cadrul evenimentului evenimentului anual ”Berea Face Cinste României”.

În industria berii, etapa de producţie a ambalajelor presupune utilizarea de materiale precum aluminiul, sticla sau plasticul în fabricarea dozelor, a sticlelor și a PET-urilor. Pentru a limita impactul asupra mediului și a optimiza gestionarea deșeurilor în România este nevoie de un dialog constant între toți factorii implicați, industrie – autorități locale – societatea civilă, dar și de acțiuni concrete transpuse atât în legislație, cât și în realitatea de zi cu zi.

Prezent în cadrul panelului de discuții, Cosmin Teodoru, director general în cadrul Ministerului Mediului, a declarat că implementarea sistemului de garanție-returnare este cel mai important deziderat al ministerului din ultimul timp, un proiect extrem de complex și important pentru protejarea mediului.

„În acest moment suntem într-un dialog deschis cu producătorii și comercianții care au fost invitați să se alăture acestei inițiative pentru a găsi un mecanism eficient care să atingă rezultatele dorite. Primul obiectiv ambițios este să punem în funcționare acest sistem în octombrie 2022”, a punctat Cosmin Teodoru.

Schimbările climatice pun presiune pe furnizori

Berea românească este preparată cu ingrediente din surse locale: prin natura sa este deja circulară. Dar schimbările climatice pun furnizorii sub presiune. Întregul lanț valoric al berii trebuie să se angajeze să abordeze în mod sistematic schimbările climatice, astfel încât berea să poată continua să fie produsă local de la „cereale la pahar”.

Berea este o parte interconectată a multor sectoare și producătorii trebuie să lucreze cu furnizorii, distribuitorii și comercianții pentru a îmbunătăți circularitatea în ceea ce privește fabricarea berii, prin:

  • îmbunătățirea designului produsului, pentru a crește reciclabilitatea
  • optimizarea consumului de resurse naturale (apa)
  • reducere amprentei de CO2 prin transportarea berii în cel mai ecologic mod posibil
  • folosirea energiei regenerabile în activitatea de producție și a echipamentelor cu consum redus

Pentru a implementa o economie circulară, nu este suficient să ai un angajament în ceea ce privește ambalajele sau să investești în inovarea produselor, lucru pe care toți producătorii de bere o fac deja. Sunt necesare investitii în infrastructură, care să permită o colectare și reciclare eficientă a ambalajelor folosite”, a mai spus Julia Leferman.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri