Autoritățile din Florida au decis să hrănească lamantinii pentru a evita dispariția acestora

Lamantinii din Florida, afectaţi de mortalitate excesivă din cauza hranei insuficiente, vor fi hrăniţi de autorităţile americane, relatează agenţia AFP.

Deversarea unor substanţe în apele costiere din Florida, în sud-estul Statelor Unite, asociată industriei agricole şi centrelor urbane, a condus în ultimii zece ani la o proliferare a algelor care au sufocat ierburile marine, ce constituie hrana lamantinilor şi care nu primesc lumina solară necesară din cauza invaziei algelor, scrie Agerpres.

Privaţi de accesul la hrană, mulţi lamantini au murit de foame, numărul acestor mamifere marine găsite decedate în Florida ajungând la cel puţin 1.017 în 2021, de la 498 în 2020.

Această mortalitate record este deosebit de îngrijorătoare, având în vedere că populaţia de lamantini din Florida este estimată la aproximativ 7.000 de exemplare.

„Aceste circumstanţe fără precedent necesită acţiuni fără precedent”, a declarat Thomas Eason, director adjunct al Comisiei pentru protecţia faunei sălbatice din Florida în cadrul unei conferinţe de presă.

Iniţiativa se va desfăşura în principal în laguna Indian River, unde numeroşi lamantini se refugiază iarna pentru a profita de apa caldă evacuată de o centrală electrică din apropiere.

Lamantinii, supranumiţi „vaci de mare”, au o lungime medie de 3 metri la vârsta adultă şi pot cântări până la o jumătate de tonă. În fiecare zi, ei pot să mănânce echivalentul a 10% din greutatea lor în plante marine.

Aceste mamifere, a căror hrană în captivitate constă în salată, varză şi alte legume, vor fi hrănite în lagună doar dacă este necesar, a explicat Thomas Eason.

Publicului îi este interzis să le hrănească, a amintit el, subliniind riscul ca o astfel de practică să determine aceste vieţuitoare să nu se mai teamă de oameni şi de ambarcaţiunile lor – ciocnirea cu acestea din urmă reprezentând o altă cauză importantă de mortalitate în rândul lamantinilor.

Decizia de a le hrăni „va fi o etapă semnificativă pentru a se evita o dispariţie majoră a lamantinilor din cauza lipsei de hrană, ca iarna trecută”, a comentat într-un comunicat ONG-ul Save the Manatee (”Salvaţi lamantinii”) care a salutat această iniţiativă.

Citește și: Premieră în România. Imagini video filmate de doi pui de urs

spot_img

Ultimele știri