Industria cimentului vrea sa-si pastreze calificarea de sector expus la relocarea emisiilor de CO2

Industria cimentului se afla printre sectoarele afectate cel mai puternic de criza economica. In 2012, productia de ciment in Europa a scazut cu 20% fata de anul precedent, iar in Romania cu 8%. In acest sector Romania este mai expusa decat alte state membre concurentei cauzate de importurilor din tari non-membre, precum Turcia, care nu au costuri suplimentare impuse de reducerea emisiilor de carbon, eficienta energetica si costurilor mai ridicate ale energiei

Costin Borc, Country CEO Lafarge Romania

Consideram ca este esential ca productia de ciment sa isi pastreze in continuare calificarea de sector expus la relocarea emisiilor de carbon. Suntem ingrijorati ca Romania, ca – dealtfel – toate statele membre, nu va avea timpul necesar analizarii propunerilor Comisiei de revizuire a sectoarelor incluse in lista si, mai mult, evaluarii impactului combinat al acestor propuneri asupra industriei cimentului. In plus, discutiile existente la nivelul Comisiei se concentreaza pe atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor, ignorand esenta realitatilor sociale si economice actuale”, a declarat pentru Green Report, Costin Borc, Country CEO Lafarge Romania.

Acesta a precizat ca Lafarge s-a angajat sa isi continue demersurile, pentru a obtine reduceri majore ale emisiilor de carbon, care pot ajunge chiar si la 80% in conditiile in care tehnologii inovatoare, precum captarea si stocarea carbonului (CSC), vor putea fi aplicate.

Totusi, pentru a realiza acest lucru, trebuie sa ne mentinem competitivi, intr-un mediu concurential egal la nivel regional si global. De aceea, mentinerea calificarii de sector expus la relocarea emisiilor de carbon in conformitate cu Directiva Europeana privind Tranzactionarea Emisiilor (ETS) este prioritara pentru noi”, a punctat Costin Borc.

Oana Dicu, Climate Change and Industrial Affairs Manager Holcim Romania, a precizat pentru Green Report ca forma actuala aprobata a amendamentelor Parlamentului European este mai acceptabila decat cele anterior propuse la inceputul acestui an, deoarece se prevede ca interventia Comisiei Europene trebuie sa tina cont de impactul asupra sectorarelor cu risc de relocare.

Oana Dicu, Climate Change and Industrial Affairs Manager Holcim Romania

Suntem ingrijorati insa de discutiile care vor avea loc in viitorul apropiat, intr-un timp foarte scurt si insuficient pentru o analiza detaliata la nivel national, intre Comisia Europeana si statele membre, referitoare la revizuirea listei sectoarelor cu risc de relocare”, a explicat Oana Dicu.

“Certificatele de emisii nu au fost create pentu a afecta industria”

Deputatii europeni au aprobat, marti, planurile de suspendare a tranzactiilor unei parti din permisele CO2 pentru a creste preturile acestora si a incuraja firmele sa investeasca in inovatii bazate pe emisii reduse de carbon. Masurile, modificate de PE in iulie pentru a stabili conditii mai stricte pentru suspendare, au ca scop restabilirea efectului de mobilizare pe care l-a avut initial Sistemul de tranzactionare a emisiilor, creat pentru diminuarea emisiilor de CO2.

Sunt multumit ca am reusit sa ii convingem pe colegii nostri ca amanarea este absolut necesara pentru ca schema noastra de emisii de carbon sa isi indeplineasca obiectivele”, a spus raportorul Matthias Groote dupa ce raportul sau a fost adoptat cu 385 de voturi la 284 si 24 de abtineri.

Matthias Groote

ETS nu a fost creat pentru a afecta industria, ci dimpotriva, recompenseaza inovatia si eficienta prin punerea unui pret pe carbon. Dar trebuie sa dea un semnal clar privind preturile. Discutiile de luna trecuta de la conferinta privind mediul de la Varsovia au subliniat ca schemele pietei de carbon sunt acum la un moment de cotitura. De aceea este extrem de important salasam ETS sa ajunga la maturitate”, a mai spus Matthias Groote.

Conform amendamentelor Parlamentului, deja agreate cu statele membre, Comisia Europeana poate, in situatii exceptionale, sa adapteze calendarul tranzactiilor, cu conditia ca un studiu de impact sa arate ca sectoarele respective nu se vor confrunta cu o avalansa de companii care sa doreasca sa paraseasca UE. Comisia va putea face o asemenea ajustare doar pana in 2020 si pentru un maximum de 900 de permise.

De la crearea sa in 2005, ETS a stabilit un prag general de emisii care trebuie redus gradual pe termen lung. Pana in 2020, emisiile din sectoarele industriale acoperite de ETS vor fi cu 21% mai scazute decat in 2005.

Dincolo de aceste praguri, companiile primesc sau cumpara credite tranzactionate de statele membre. Un credit corespunde unei tone de emisii de CO2 . Companiile pot vinde creditele neutilizate. Limitarea numarului de credite le asigura pastrarea valorii, astfel incat schema recompenseaza companiile care investesc in limitarea emisiilor, contribuind astfel la lupta impotriva schimbarilor climatice.

Surplusul tot mai mare de permise de emisii – cauzat de inflatia de certificate si de incetinirea economica- a dus la scaderea pretului carbonului sub limitele estimate atunci cand a fost creat ETS. Ca urmare, Comisia Europeanaa propus masuri care sa ii permita sa “amane” calendarul pentru o parte din creditele care trebuie tranzactionate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri