Preşedintele Indoneziei, Joko Widodo, a declarat că guvernul său este hotărât să mute capitala ţării de la Jakarta, oraş care se scufundă şi care este sufocat de trafic.
Jakarta, care găzduiește peste zece milioane de persoane, se scufundă cu una dintre cele mai rapide rate din lume. Zona metropolitană extinsă, care include şi oraşele satelit ale capitalei, ajunge la o populaţie de 30 de milioane de locuitori.
Conform guvernului, pierderile economice cauzate de blocajele în trafic sunt estimate la şapte miliarde de dolari anual.
Insula Bali din Indonezia a interzis plasticul de unică folosință
Anunțul vine după ce Widodo a spus că a câştigat un nou mandat la alegerile care au avut loc la începutul acestei luni, deși rezultatele oficiale nu vor fi anunțate până pe 22 mai.
„Guvernul este hotărât în privinţa relocării capitalei ţării. Începând de anul trecut, Agenţia Naţională pentru Dezvoltare a efectuat un studiu asupra aspectelor economice, socio-politice şi de mediu ale planului”, a scris Joko pe contul său oficial de Twitter.
Noua locație nu este încă cunoscută. Cu toate acestea, presa locală de stat spune că oraşul Palangkaraya din Borneo este favorit să devină viitoarea capitală, experţii considerând că, spre deosebire de alte părţi din Indonezia, este ferit de cutremure şi de erupţii vulcanice.
Ministrul Dezvoltării, Bambang Brodjonegoro, a declarat că o astfel de mutare ar putea dura până la zece ani şi ar putea costa până la 33 de miliarde de dolari.
Guvernul a invocat ca motive principale ale mutării blocajele în trafic, inundaţiile frecvente şi scufundarea rapidă a terenului.
Indonezia amenință că va părăsi Acordul de la Paris dacă UE va interzice biodieselul din ulei de palmier
Ideea de a muta capitalul a fost pe agebda publică de mai multe ori de când țara a obținut independența față de Olanda în 1945.
În 2016, un sondaj a constatat că mega-orașul a avut cel mai congestionat trafic.
Jakarta este, de asemenea, unul dintre orașele cu cea mai rapidă rate de scufundare din lume.
Cercetătorii spun că o mare parte din metropolă ar putea fi în întregime scufundată până în 2050. Jakarta de Nord s-a scufundat cu 2,5 metri în 10 ani și continuă să se scufunde în medie cu 1-15 cm pe an.
Orașul se află pe țărm pe sol mlăştinos, străbătut de 13 râuri. Jumătate din Jakarta este sub nivelul mării. Una dintre principalele cauze ale acestui fenomen este extragerea apei subterane care este utilizată ca apă potabilă și pentru scăldat.