Un ministru indonezian a avertizat că Indonezia va lua în considerare părăsirea Acordului de la Paris dacă Uniunea Europeană va pune în aplicare planul de interzicere a utilizării uleiului de palmier ca biocombustibil.
Indonezia, cel mai mare producător de ulei de palmier al lumii, a criticat Uniunea Europeană după ce aceasta a clasificat uleiul de palmier ca o cultură nesustenabilă care a cauzat defrișări semnificative și a decis că utilizarea sa în biocombustibili ar trebui să fie oprită până în 2030.
Luhut Pandjaitan, ministru coordonator al resurselor naturale, a declarat că UE „nu ar trebui să subestimeze Indonezia” și a promis că guvernul își va apăra interesele naturale.
Plantarea palmierilor pentru ulei este asociată cu defrișări, având ca urmare distrugerea habitatelor naturale a unor specii de animale pe cale de dispariție, cum ar fi urangutanii și tigrii de Sumatra.
Însă guvernul indonezian susține că palmierii necesită mult mai puțin teren pentru a produce ulei, comparativ cu soia sau rapiță.
Compania Mondelez contribuie semnificativ la distrugerea habitatelor naturale ale urangutanilor pentru producția uleiului de palmier
În cadrul Acordului de la Paris, Indonezia s-a angajat să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră necondiționat cu 29% și condiționat cu 41% până în 2030.
Marțea trecută, guvernul a declarat că are în plan adoptarea politicilor economice durabile care ar ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la stimularea economiei.
Indonezia susține că uleiul de palmier este discriminat de către UE pentru a proteja piețele de uleiuri europene, cum ar fi cel de floarea soarelui și rapiță. Indonezia va contesta UE și Directiva privind Energia din Surse Regenerabile la Organizația Mondială a Comerțului (WTO) imediat ce va fi implementată.
Delegații UE din Indonezia și Brunei susțin că UE respectă regulile WTO și continuă să fie deschiși pentru discuții cu guvernul indonezian.