Indienii strica planurile gigantului Vedanta

Ministerul mediului din India a respins propunerea controversata a companiei Vedanta Resources de a exploata resursele de bauxita din estul tarii, dupa ce triburile locale s-au opus saparii minelor intr-o zona pe care o considera sacra, informeaza "The Guardian".

Saptamana trecuta, experti guvernamentali indieni au precizat intr-un raport ca mineritul ar distruge stilul de viata al triburilor Kutia si Dongria Kondh. De asemenea, o reprezentanta locala a Vedanta a fost acuzata de incalcarea reglementarilor privind conservarea padurilor si protectiei mediului.

Jairam Ramesh, ministrul Mediului si al Padurilor, a declarat astazi ca guvernul va lua masuri impotriva companiei Vedanta. Vestea a generat o scadere a actiunilor companiei cu 6% in tranzactiile de dimineata, echivalenta cu o pierdere de 300 milioane de lire sterline.

“Exista incalcari serioase ale legii privind protectia mediului si a padurilor. Nu este nimic subiectiv, politic si nicio prejudecata in spatele acestei decizii. Este bazata doar pe prevederile legii”, a declarat Ramesh.

Decizia de a interzice mineritul in zona naturala considerata sacra de catre triburi vine dupa indelungate proteste ale activistilor care militeaza pentru protectia mediului si dreptrile omului. Acestia s-a impotrivit de la inceput planurilor Vedanta de a-si majora de sase ori capacitatea de rafinare din zona Niyamgiri si au castigat sustinerea guvernului.

Amnesty International a publicat anul trecut un raport in care arata ca una dintre rafinariile Vedanta a poluat raurile locale, a afectat culturile agricole si vietile triburilor locale.

Proiectul a fot amanat timp de patru ani din cauza opozitiei ecologistilor si a grupurilor de militanti pentru drepturile omului. La intalnirea anuala a grpului Vedanta, care a avut loc luna trecuta la Londra, directorii companiei au fost aspru criticati pentru planurile miniere de catre actionari, activisti si ONG-uri pentru incalcarea legilor de protectie a mediului si drepturilor triburilor indiene.

Foto: The Guardian

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri