Indicele de confort termic se apropie de pragul critic de 80 in unele localitati din vestul si sud-estul tarii, iar indicele radiatiei ultraviolete a trecut de noua pe litoral, potrivit site-ului Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), citata de Mediafax.
Indicele de confort termic este cel mai mare la Sfantu Gheorghe, unde, la ora 12.00, valoarea inregistrata era 79. In localitati precum Oltenita, Slobozia, Grivita, Afumati, Videle, Turnu Magurele si Holod, indicele de confort termic este 78.
Indicele de confort termic coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa pentru a determina o temperatura aparenta, cea resimtita de corpul uman. Atunci cand indicele de confort termic depaseste pragul normal, populatia trebuie sa se protejeze adecvat.
In ce priveste indicele radiatiei ultraviolete, pe litoral acesta a depasit pragul noua, notificat pe harta ANM cu culoarea portocaliu, in timp ce in jumatatea de sud a tarii indicele radiatiei ultraviolete este cuprins intre opt si noua.
Acest indice reprezinta o estimare internationala a nivelului radiatiei ultraviolete la suprafata Pamantului si se calculeaza pentru a ajuta populatia sa se protejeze. Nivelul estimat se refera la momentul amiezii, in conditii de cer senin.
La aceeasi ora, in Zalau, Gurahont, Bechet si Zimnicea temperatura era de 31 de grade, in timp ce in localitati precum Medgidia, Calarasi, Cernavoda, Fetesti, Harsova, Galati, Focsani, Ramnicu Sarat, Buzau, Bacau, Ploiesti, Rosiorii de Vede, Resita, Timisoara sau Arad temperatura aerului era de 30 de grade.
Medicii recomanda ca in zilele caniculare oamenii sa bea multe lichide, sa faca dusuri cat mai des, sa consume alimente bogate in fructe si legume si sa evite expunerea prelungita la soare la orele pranzului.
Citeste si: Canicula creste pericolul radiatiilor solare
2013: Furtunile solare, la intensitate maxima. Efectele ar putea fi devastatoare pe Terra