Maharashtra este al doilea cel mai populat stat al Indiei, dar și cel care are cele mai multe râuri poluate. Departamentul de mediu al acestui stat a anunțat că în 2019 își propune să curețe 52 de râuri.
Un studiu din luna aprilie a arătat că, din 650 de orașe aflate pe cursurile râurilor poluate din India, 161 sau 25% dintre ele se află în Maharashtra, cea mai mare densitate din țară. Râul Mithi, care se află pe teritoriul statului, a fost numit ca cel mai poluat râu din India.
Astfel, ministrul mediului din Maharashtra, Ramdas Kadam, a anunțat că în 2019 departamentul pe care îl conduce va curăța 52 de râuri, printre care și cele mai mari și mai poluate râuri: Bhima, Godavari, Panchganga, Ulhas și Mithi.
De curând, râul Chandrabhaga a fost curățat de 500 de cetățeni și oficiali. Ministrul a declarat că apa de canalizare de la 121 de localități de pe cursul acestui râu va fi împiedicată să fie deversată direct, fără filtrare, așa cum se întâmplă în prezent.
Kadam a anunțat chiar că o parte din deșeurile recuperate va fi folosită pentru a crea fertilizatori și 227 de consilii municipale și 27 de corporații municipale au fost instruite în acest sens. Potrivit ministrului, această măsură va contribui la grădinăritul organic și la creșterea produselor agricole fără chimicale.
Între timp, conducerea orașului Mumbai, care aparține de Maharashtra, și-a asumat curățarea râului Mithi. Pe malurile acestuia funcționează afaceri mici, care aruncă apa folosită direct în râu.
În luna iunie, autoritățile din Maharashtra au interzis producția, vânzarea, transportul, utilizarea și depozitarea tuturor produselor din plastic și polistiren. Cei care încalcă această lege trebuie să plătească o amendă de 25.000 rupii indiene (360 de dolari) sau chiar închisoare de până la trei luni, pentru repetarea infracțiunilor.
Nidhi Choudhari, coordonator municipal însărcinat cu monitorizarea implementării interdicţiei privind plasticul, a declarat la sfârșitul lunii iunie că mai mult de 8.000 de întreprinderi au fost percheziționate numai în Mumbai și cel puțin 700 de kilograme de plastic au fost confiscate.
Una dintre problemele cu care se confruntă India din cauza plasticul este blocarea scurgerilor și contribuția acestui material la inundații în timpul musonului de vară, care durează patru luni pe an.
Majoritatea celor 29 de state din India au interzis total sau parțial materialele plastice de unică folosință, însă legea este rareori aplicată. În capitala ţării, New Delhi, pungile din plastic sunt teoretic interzise, însă numeroase magazine continuă să le propună clienţilor lor.
Prim-ministrul Narendra Modi a promis recent că va elimina din India, o ţară afectată de niveluri dramatice de poluare, plasticul de unică folosinţă până în 2022.