PMB nu va mai construi un incinerator de deșeuri de mari dimensiuni. Va face mai multe și mai mici

Primăria Municipiului București (PMB) a renunțat la ideea de a construi un incinerator de deșeuri de mari dimensiuni și are ca nou obiectiv realizarea unor stații de cogenerare și sortare în toate cele șase sectoare ale Capitalei, a declarat, în cadrul unei conferințe, primarul general, Gabriela Firea.

PMB nu va mai construi un incinerator de deșeuri

Ne-am propus inițial, ca strategie, să realizăm un incinerator de deșeuri de mari dimensiuni, unic pentru Capitală și zona limitrofă, care ar fi putut să fie construit din fonduri europene. După discuții și analize cu mai mulți specialiști în domeniu, atât români cât și străini și ținând cont de tendințele europene actuale, am ales soluția construirii mai multor stații de cogenerare și de sortare care să acopere toate sectoarele Capitalei, soluție agreata și de către primarii de sector care sunt dispuși să aloce în acest sens fonduri de la bugetele locale”, a spus Gabriela Firea.

PMB sprijină crearea stațiilor de cogenerare

Edilul municipiului București a precizat, de asemenea, că în cazul în care operatorii economici investesc și ei în stațiile de cogenerare, municipalitatea poate cumpăra întreaga cantitate de energie produsă, necesară atât pentru CET-uri, cât și pentru iluminatul public.

Concret, prin construirea statiilor de cogenerare, biogazul, care acum se arde si creeaza neplaceri populatiei, devine un produs necesar, economic, care poate fi folosit pentru producerea energiei termice sau electrice. De aceea, consider ca trebuie sa demaram cat mai rapid investitiile in centrele de cogenerare care sa fie, de asemenea, insotite, in zona limitrofa, de statii de sortare, astfel incat la gropile de gunoi sa ajunga o cantitate redusa de deseuri”, a declarat Firea.

VIDEO CGR Circular 3: Câte tone de deșeuri va consuma viitorul incinerator al Capitalei

Procedura de achiziție accelerată pentru investițiile de mediu

În cadrul dezbaterilor, primarul Capitalei a precizat că investițiile care vizează protecția mediului trebuie să beneficieze de un cadru de achiziții accelerat. Firea a explicat că modificările la Legea achizițiilor să conțină și un amendament prin care să existe o procedură simplificată.

Mă refer aici la achiziția de autobuze electrice, crearea și construcția de piste bicicliști, stații de sortare și cogenerare. Sunt soluții care s-au analizat în grupurile de lucru constituite la nivelul primăriilor, al ministerelor, al prefecturilor, dar nu este suficient, pentru că problematica de mediu este una complexă și cu efecte directe în viața cetățenilor. De aceea, cred că atunci când se decide realizarea unei investiții, este important ca aceasta săî fie implementată cât mai rapid”, a explicat Gabriela Firea

Comisia Europeană recomandă reciclarea, în defavoarea incinerării

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, statele precum România, fără capacitate de incinerare și dependente de depozitarea la groapă, ar trebui să se axeze pe implementarea unor măsuri care să favorizeze reciclarea. Printre acestea, specialiștii menționează: dezvoltarea infrastructurii pentru colectare selectivă și reciclarereducerea depunerii la groapă a deșeurilor biodegradabile care produc metan și folosirea deșeurilor pentru a obține deopotrivă energie și biogaz, prin fermentare anaerobă. Experții mai precizează că, în cazul în care se iau în considerare exportul deșeurilor în vederea valorificării sau consturirea de noi facilități de incinerare, trebuie ținut cont de impactul pe care aceste soluții îl au.

Comisia atrage atenția țărilor care au capacități mari de incinerare că acest mod de tartare a deșeurilor descurajează reciclarea. Prin urmare, le recomandă: introducerea unor taxe pe incinerare și a unor taxe mai mari pe depozitarea la groapă; eliminarea schemelor de subvenționare a incinerării deșeurilor și realocarea fondurilor pentru o activitate situată mai sus pe ierarhia gestionării deșeurilor; introducerea unui moratoriu pe construcția de noi facilități de incinerare și închiderea celor vechi sau ineficiente.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri