Inchiderea poluatorilor din Romania, in presa de azi

Adevarul: Patru mari poluatori din Romania vor fi inchisi

Un numar de patru instalatii de mare ardere care intra sub incidenta directivei europene pentru prevenirea si controlul integrat al poluarii (IPPC) au fost notificate pentru neindeplinirea obligatiilor de mediu pana la 30 octombrie 2007.

Ministrul mediului, Attila Korody, a declarat, ieri, ca Romaltyn Minning (fost Transgold) Baia Mare, Agroflip Bontida, Carbid Fox SA Tarnaveni si Casirom Turda risca sa fie inchise cat de curand. La inceputul anului 2007, in Romania existau 660 de instalatii care intra sub incidenta directivei IPPC. Dintre acestea, 161 de intreprinderi aveau perioada de tranzitie pentru conformarea din punct de vedere al poluarii.

Desi obtinusera perioada de tranzitie pentru aceasta conformare, toate cele 660 de instalatii erau obligate sa aiba Autorizatia Integrata de Mediu (AIM) pana la data de 30 octombrie 2007. Tot pana la aceasta data, cele 499 instalatii fara perioada de tranzitie ar fi trebuit sa se conformeze la normele europene de mediu.

Din cele 161 de intreprinderi cu perioada de tranzitie, 154 de instalatii au obtinut pana la data scadenta autorizatia integrata de mediu, iar trei nu au mai avut nevoie, intrucat au iesit de sub incidenta directivei, prin sistarea activitatii sau prin reducerea capacitatii de productie.

Pentru mai multe informatii vizitati Adevarul

Jurnalul National: Mediu – Cinci fabrici inchise pentru ca polueaza

Instalatiile industriale ale societatilor Casirom SA din Turda, Romaltin Mining Baia Mare (fost Transgold), Carbid Fox Tarnaveni, Agroflip Bontida si Venus Oil Ramnicu Sarat ar putea fi inchise.

Societatile nu au obtinut Autorizatia Integrata de Mediu (AIM) pana la termenul impus de Directiva europeana IPPC (controlul integrat al poluarii), care a expirat la 30 octombrie. Cele cinci societati au fost notificate si au la dispozitie o luna pentru a intra in legalitate. In caz contrar, acestea isi vor inceta activitatea.

INSTALATII

La inventarierea realizata in 2005, autoritatile au gasit 716 instalatii industriale ce intrau sub incidenta Directivei IPPC. Dintre acestea, 195 de instalatii au obtinut perioada de tranzitie 2014, iar celelalte 521 de instalatii urmau sa se autorizeze pana la 30 octombrie 2007. "Pe parcursul anilor, cifrele acestea s-au mai modificat. Unele instalatii au fost inchise, iar alte societati au iesit de sub incidenta Directivei IPPC", a declarat Attila Korodi (foto), ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD). Astfel, din cele 660 de instalatii existente pe piata la inceputul anului 2007, 161 au obtinut perioada de tranzitie, iar 499 erau obligate sa se conformeze pana la sfarsitul lunii octombrie.

"Conform obligatiilor asumate de Romania prin Tratatul de aderare, toate instalatiile IPPC trebuie sa aiba Autorizatie Integrata de Mediu pana la data de 30 octombrie 2007. Nerespectarea termenelor negociate cu UE poate atrage penalitati pentru Romania", a explicat Korodi.

AMENZI

"Din cele peste 33.000 de actiuni de control realizate de comisarii Garzii Nationale de Mediu (GNM), circa 1.400 au fost la instalatiile IPPC. In urma controalelor au fost aplicate 188 de amenzi, insa pana in prezent s-au incasat 8,1 milioane de lei", a explicat Octavian Popa, comisar-sef al Garzii de Mediu. In plus, acesta a declarat ca indienii de la Mittal Steel sunt in regula si ca in perioada imediat urmatoare vor planta un milion de pomi, de care vor avea grija cel putin trei ani.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

Cotidianul: Cinci poluatori industriali au fost inchisi

Cinci instalatii a caror functionare presupunea un grad mare de poluare industriala, toate aflate sub incidenta directivei europene legate de prevenirea si controlul poluarii industriale, vor fi inchise dupa ce nu au reusit sa se conformeze pina la termenul-limita, 31 octombrie.

Ministrul Mediului, Korodi Attila, a declarat ca cele cinci agregate sau instalatii apartin companiilor SC Casirom Turda, SC Romaltyn Mining Baia Mare (fostul TransGold), SC Agrofilip Bontida, SC Carbid Fox Tirnaveni si SC Venus Oil Reg Rimnicu Sarat. "Practic, de la acest moment, nu mai avem decit fie instalatii autorizate din punct de vedere IPPC, fie instalatii care au primit perioade de tranzitie pentru conformare, potrivit Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana", a declarat Korodi. Acesta a reamintit ca, la inceperea negocierilor cu Uniunea Europeana, in Romania functionau 716 astfel de instalatii industriale, 195 primind perioada de tranzitie.

Pentru mai multe informatii vizitati Cotidianul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri