Închiderea industriei „ajută” România în atingerea țintei de eficiență energetică

Transpunerea și implementarea Directivei pentru eficiență energetică s-a făcut în România într-un mod incorect fapt care a atras deschiderea unei proceduri de infrigement. Cu toate acestea, România va fi capabilă să-și atingă ținta pentru 2020, de a reduce consumul de energie primară cu 19%, însă nu datorită măsurilor de eficiență energetică, a declarat, joi, în cadrul Forumului Român de Eficiență Energetică, Corina Popescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

eficiență energetică

Ținta o vom atinge, dar nu ca urmare a implementării măsurilor de eficiență energetică, ci ca urmare a închiderii industriei. Ceea ce din perspectiva Comisiei Europene nu este acceptabil, iar dialogul pe care l-am avut cu cei de acolo ne-a arătat de fapt că România trebuie să-și schimbe cumva mentalitatea și trebuei să se poziționeze un pic diferit în ceea ce discută cu Comisia Europeană”, a spus Corina Popescu.

Aceasta a sublinita România, în perioada următoare, va avea parte de noi provocări privind domeniul eficienței energetice deoarece peste trei săptămâni Comisda Europeană va lansa în dezbatere publică noua Directivă de eficiență energetică.

Documentul stabilește o țintă medie de 27%, dar sunt încă discuții, iar această valoare ar putea fi crescută.

Eu simt că România, în momentul de față, nu este pregătită pentru noile provocări pe care Comisia o să le lanseze. În ceea ce am implementat noi până acum în legilația românească, am mers pe scheme alternative și nu măsuri obligatorii. Din păcate măsurile alternative nu și-au dovedit eficiența”, a mai spus secretarul de stat.

Aceasta consideră că planul național de eficiență energetică trebuie revizuit, iar România poate beneficia de un sprijin importatnt din partea reprezentanților Comisiei Europene.

Comisia Europenă ne-a spuns că, de data aceasta, ar dori să acorde sprijin Românie când definește acele măsuri și ar dori ca implementarea, de datat aceasta, să fie făcută în așa fel încât să numai avem probleme în negocierile cu ei. Pe domeniul acesta văd o perioadă intensă, sper să implementăm mai repede noua Directivă”, a mai spus Corina Popescu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri