A inceput cartarea mormanelor de gunoi in cadrul proiectului "Let’s do it Romania!"

“Let’s Do It, Romania!”, a anuntat luni inceperea procesului de cartare a mormanelor de deseuri din arealele naturale si stabilirea coordonatelor acestora cu ajutorul GPS-ului. Cartarea va avea loc in perioada 18 iunie – 4 septembrie.

Obiectivul final al cartarii este Harta Deseurilor, instrumentul cheie pentru organizarea voluntarilor pentru ziua de curatenie 24 septembrie 2011. Harta Deseurilor va sta la baza Registrului National al Deseurilor, gandit ca un instrument de monitorizare a zonelor cu probleme din Romania, util pentru autoritati si organizatori.

Noutatea principala din acest an este reprezentata de noul sistem de cartare, care va fi bazat de data aceasta pe “zone de cartare”, de aproximativ 3×3 km fiecare (numite si griduri). Fiecare voluntar care se inscrie pentru cartare isi va alege zone de cartare proprii, iar raportarea se va face incarcand pe intranetul proiectului informatiile de pe teren.

Noul sistem permite calcularea procentajului cartat din fiecare judet, dar si alocarea resurselor in zonele cu probabilitatea cea mai mare de a exista gunoi.

Voluntarii se pot inscrie pentru cartare pe site-ul “Let`s Do It, Romania!”, unde isi creeaza un cont. Dupa ce se logheaza, voluntarii au acces la harta Romaniei, impartita in zone de cartare, de unde isi pot alege zone de cartare din judetele preferate si le pot aloca prin aplicatia web specifica.

Dupa alocarea unei zone, voluntarii primesc un pachet de cartare, care contine harti ale zonei (in detaliu si in context), detalii despre localizare, puncte de reper, elemente naturale si de infrastructura care strabat zona (rauri, lacuri, paduri, drumuri, localitati apropiate s.a.m.d), precum si un manualul de cartare (in care sunt mentionate instructiuni detaliate legate de desfasurarea si abordarea cartarii).

Voluntarii vor merge pe teren si vor identifica mormanele de gunoaie din zonele alese, cu ajutorul GPS-ului. Pentru aceasta, ei vor completa o fisa de morman, cu detalii relevante pentru ziua de curatenie: ce tipuri de deseuri se afla in compozitia mormanului, in ce volum, daca exista elemente de dificultate in acces sau transportul deseurilor, precum si descrierea cat mai completa a punctelor de reper si a modului in care se face accesul.

In afara de modalitatea clasica de cartare, voluntarii vor putea utiliza si aplicatiile pe telefonul mobil pentru a carta in timp real. Aplicatiile vor fi disponibile pentru sistemele Android. Pentru iPhone, aplicatia fiind deja disponibila.

Cosmin Zaharia

Citeste:

Circa 500.000 de voluntari sunt asteptati la campania "Let`s do it Romania"

spot_img

Ultimele știri