Începe recensământul urșilor. Numărul apelurilor la 112 cu privire la urși a crescut de 20 de ori

Autoritățile au demarat proiectul național pentru gestionarea situației urșilor din țara noastră, ministrul mediului arătând că numărul apelurilor cu privire la atacurile sau prezența urșilor a crescut de 20 de ori în ultimii cinci ani.

Proiectul „Implementarea Planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România” înseamnă o serie de măsuri ce vor fi luate pentru gestionarea animalelor, începând cu recensământul urșilor al căror număr real nu este cunoscut în acest moment. Reprezentanții Ministerului susțin că vor aplica date precise și soluții pentru a proteja viețile oamenilor și bunurile acestora și pentru un management durabil al speciei.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a spus, în cadrul prezentării sale, că în acest an s-au înregistrat peste 4.400 de apeluri la 112 prin care se cerea ajutor privind atacurile sau semnalau prezenţa unui urs, față de acum cinci când existau 263 de apeluri pe această temă, potrivit datelor de la STS.

„În 2021 suntem la peste 4.400 de apeluri 112 pe atacuri de urs sau prezenţă de urs în localităţi sau în afara localităţii în comparaţie acum cinci ani vorbeam de 263 dacă nu mă înşeală memoria de apeluri 112 generate de prezenţa ursului în localităţi. Evoluţia acestui fenomen arată o agravare a situaţiei. Lucrurile au luat amploare şi trebuie să avem curajul să luăm măsuri, să intrăm în subiect şi să oferim soluţii, nu doar în intravilan, ci pe ansamblul pentru a gestiona această populaţie de urşi bruni în România”, a declarat ministrul Mediului.

El a menţionat că ultima estimare a populaţiei de urşi din România a fost în urmă cu cinci ani, iar cifrele la acel moment indicau 6 – 7.000 de animale. „Cu siguranţă aceste cifre sunt estimative, dar sunt ultimele care sunt raportate şi către Comisia Europeană. De atunci nu s-a mai întâmplat mare lucru în ceea ce priveşte estimarea populaţiei. De aceea proiectul este extrem de important. Vine cu o soluţie nouă şi cu finanţare pentru a face o estimare fără precedent populaţiei de urs brun”, a declarat ministrul Mediului.

Ministerul Mediului susține că va avea fonduri europene în valoare de 53,5 milioane de lei pentru rezolvarea problemei urșilor.

Reprezentanții autorităților spun că vor folosi o tehnologie modernă, bazată pe recoltarea de probe ADN, pentru a estima populația de urși bruni din țara noastră, adică recensământul urșilor. De asemenea, proiectul mai implementează un complex pentru urși în Timișul de sus, județul Brașov, pentru puii de urși orfani sau urșii răniți.

Citește și: Ministerul Mediului: Populația de urși va fi estimată prin probe ADN

spot_img

Ultimele știri