Incepe constructia primului parc eolian din tara

Compania "Eolica Dobrogea SRL" a inceput pregatirile in teren pentru punerea in functiune, pana in vara anului viitor, a primului parc de centrale energetice eoliene, alcatuit din 72 de turbine, cu o putere totala instalata de 144 MW, amplasat in nordul judetului Constanta, in apropierea comunei Mihai Viteazu.

Directorul general al firmei "Eolica Dobrogea", Corneliu Dica, a declarat ca investitia, in valoare de 250 milioane de euro, va fi realizata prin contributia unui investitor strategic pe aceasta piata, firma "Iberdrola Renovables", care este pe primul loc in Europa si pe locul secund in SUA in domeniul valorificarii resurselor energetice regenerabile.

"Eolica Dobrogea, fondata in aprilie 2007, este o companie creata pe baza unui contract de asociere intre cei mai importanti investitori pe piata energiei eoliene, firma elvetiana ’NEK Umwelttechnik AG’ si societatea romsneasca ’Rokura SRL’, special proiectata pentru valorificarea potentialului eolian din Dobrogea. In aceasta directie avem in faza foarte avansata de realizare 53 de proiecte de parcuri eoliene cu o putere instalata totala de 1.800 MW, investitii ce depasesc 2,3 miliarde de euro, care vor fi finalizate cel mai tsrziu psna in 2013" – a declarat Corneliu Dica.

Directorul general a mai precizat ca, tot in cursul anului 2009, va fi finalizat si cel de-al doilea parc de centrale eoliene, amplasat de data aceasta in zona localitatii Mihail Kogalniceanu, proiect energetic ce va fi dotat, de asemenea, cu turbine eoliene de ultima generatie, marca Gamesa G 87, cu capacitate de cste 2 MW, dispecerabile. Potrivit proiectantilor, parcul eolian din zona comunei Mihai Viteazu si, implicit, la limita Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, nu va reprezenta niciun pericol pentru avifauna din zona.

Studiile de impact realizate de specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii au relevat faptul ca parcul eolian este amplasat in afara zonei de pascut a gsstelor si ratelor salbatice, precum si a habitatelor naturale iar riscul mortii pasarilor prin coliziune cu paletele turbinelor este redus. "In plus, noi am acceptat finantarea unui program de monitorizare pe o perioada de cinci ani, pentru urmarirea comportamentului pasarilor salbatice in conditiile functionarii centralelor eoliene si acceptarea ulterioara a oricaror solutii pentru reducerea impactului negativ asupra faunei din zona", a mentionat directorul general.

Conform datelor centralizate la Agentia pentru Protectia Mediului, in Dobrogea, zona cu cel mai mare potential energetic eolian, au fost depuse cereri de aprobare a unor proiecte de centrale energetice ce totalizeaza 8.000 de MW, putere instalata, in vreme ce restul proiectelor la nivel national insumeaza aproximativ 4.000 de MW, putere instalata.

spot_img

Ultimele știri