Începe confruntarea între elevii din București pentru a deveni Ambasadorii Mediului

Elevii din București au 3 luni la dispoziție pentru a colecta separat deșeuri reciclabile de plastic, hârtie și carton la punctele instalate în școlile lor, dacă se înscriu în concursul „Ambasadorii Mediului” organizat de ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) și Primăria Municipiului București.

Cei care reușesc să strângă cea mai mare cantitate vor primi titlul de Ambasadori ai Mediului și vor câștiga un premiu important pentru școala lor: 3 senzori de măsurat calitatea aerului, încurajând astfel acordarea atenției asupra factorilor de mediu înconjurător și comportamentul responsabil și sustenabil în ceea ce privește mediul.

Obiectivul ASAP România este de a reuși să adune în competiție cel puțin 200 de unități de învățământ primar, gimnazial și liceal din Capitală, să aibă 80.000 de tineri beneficiari direcți ai campaniei de informare și să reușească o țintă de colectare de cel puțin 20 de tone de deșeuri reciclabile, aferente unei reduceri estimate de 34 tone CO2.

Astfel, ASAP va dota fiecare unitate de învățământ participantă în competiție cu cântare de mână necesare pentru raportarea cantităților de deșeuri reciclabile aduse de fiecare elev, la școală.

Concursul „Ambasadorii Mediului” se desfășoară până la finalul lunii noiembrie, ziua de 30 noiembrie fiind ultima în care se mai pot colecta deșeuri pentru reciclare. Câștigătorii vor fi anunțați la începutul lunii decembrie.

CEO-ul Fundației The Institute, Andrei Borțun, a atras atenția, într-o conferință de presă, că banii au fost disponibili și că infrastructura necesară ar impune costuri de 1 euro/ per copil. El a spus că au existat multe detalii care au necesitat atenție în pregătirea programelor pilot – cât de mari trebuie să fie containerele, cât de aproape trebuie să fie poarta școlii pentru a putea fi colectate. El a spus și că unele dintre școlile au improvizat cutii pentru colectarea separată ca soluție în cazul în care nu au avut containere speciale la dispoziție. Borțun a mai adăugat și că 25% dintre deșeuri sunt generate de reședințe de județ și că se dorește implicarea a cât mai multe orașe în acest proiect.

La rândul său, reprezentantul Ecoteca, Raul Pop, a subliniat că „colectarea în sine nu e destinație, ci un drum”. Deșeurile colectate în școli pleacă pe traseul care deja există – adică sunt ridicate de salubriștii contractați în zona respectivă. „Fiecare autoritate publică locală (…) are contracte în derulare care sunt făcute în baza legii, care spune inclusiv că este obligatoriu ca dacă deșeurile sunt colectate separat să plece la reciclare. Noi nu vrem să schimbăm actualele contracte. Vrem să le facem mai performante”, a explicat Raul Pop.

Citește și: Premieră în Săptămâna Europeană a Mobilității: România Schimbă PET-ul cu biletul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri