Statele acordă mai mulți bani pentru conservarea biodiversității

Liderii mondiali și-au intensificat sprijinul financiar și angajamentele pentru conservarea biodiversității cu scopul de a combate criza globală care amenință cu dispariția peste un milion de specii de plante și animale.

Pe marginea reuniunii Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York, Germania a promis 1,5 miliarde de euro pe an în finanțare internațională pentru biodiversitate – sumă mai mare decât dublul angajamentelor actuale.

Națiunile se vor aduna în curând la Montreal, Canada, pentru o organizare critică a ONU –  summit-ul privind biodiversitate COP15 în care vor finaliza și adopta un cadru pentru protejarea și conservarea naturii.

Peste jumătate din PIB-ul mondial depinde în mare măsură de lumea naturală, potrivit unui raport din 2020 al Forumului Economic Mondial.

Conferința din decembrietrebuie să fie un punct de cotitură pentru eforturile noastre de conservare”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz în timp ce a anunțat noua finanțare. „Prin această contribuție, dorim să trimitem un semnal puternic pentru un rezultat ambițios al COP15 pentru biodiversitate”.

Planul „definește ce așteptăm de la guverne, instituții financiare, sectorul privat, filantropi și societatea civilă, pentru a face față provocării creșterii și mobilizării resurselor pentru biodiversitate”, a declarat președintele ecuadorian Guillermo Lasso.

Cei care au participat la evenimentul paralel la nivel înalt, inclusiv premierul canadian Justin Trudeau, și-au reiterat angajamentul de a proteja și conserva cel puțin 30% din teritoriul lor terestre și oceanice până în 2030.

Canada face progrese istorice pentru a ne atinge angajamentul”, a spus Trudeau. „Vom continua să mobilizăm sprijin global pentru a atinge această țintă și pentru a proteja biodiversitatea din întreaga planetă”.

În prezent, aproximativ 17% din suprafața pământului este sub protecție, potrivit unui raport din 2021 al Forumului Economic Mondial. Dar doar 7% din oceanul global se află sub un fel de schemă de conservare, cu mai puțin de 3% sub protecție strictă.

Citește și: Pădurea Verde din Timișoara devine cel mai mare parc din România

spot_img

Ultimele știri