Conducerea Consiliului Judetean (CJ) Satu Mare se pregateste sa semneze unul dintre cele mai importante contracte din ultimii ani, realizarea sistemului judetean de colectare a deseurilor. Presedintele CJ Satu Mare, Csehi Arpad, a declarat ca se asteapta cateva documente finale privind unele clarificari de la consortiul Joint Venture Ecosoil – Geiger – Unio, care va efectua lucrarea, iar semnarea contractului va avea loc peste cateva zile, potrivit Agerpres.
Initial licitatia pentru amenajarea gropii de gunoi si a sistemului de colectare a deseurilor din judetul Satu Mare a avut loc in 2007, insa a fost anulata in iunie 2007, comisia considerand ca ofertele depuse de patru grupuri de firme sunt prea mari, iar un consortiu a decis sa atace decizia de anulare in instanta si a avut castig de cauza.
Ecosoil Sud Gmbh, Wilhelm Geiger Gmbh & Co KG si Unio SA, care constituie impreuna Consortiul Joint Venture Ecosoil – Geiger – Unio, au contestat in instanta decizia comisiei si au castigat. Dupa mai multe negocieri cu noua conducere a judetului, reprezentantii consortiului au fost de acord sa faca un discount de 7,2 milioane de lei fata de pretul de 80 de milioane de lei fara TVA, suma cu care au castigat in instanta, incadrandu-se astfel in bugetul de care dispune judetul.
Csehi Arpad a declarat ca obiectivul de investitie ‘Management regional al deseurilor urbane si ecologizarea rampelor de deseuri din judetul Satu Mare" este unul foarte important deoarece va rezolva problema tuturor depozitelor neautorizate de deseuri, "reprezentantii Uniunii Europene fiind cu ochii pe aceste gropi din Romania". Potrivit presedintelui CJ, din iunie 2010 nu va mai exista nicio groapa neautorizata la nivel judetean. Firma se obliga ca, in termen de 20 de luni de la semnarea contractului, sa finalizeze proiectul.
Peste aproximativ trei luni firma va finaliza proiectul tehnic, iar pe urma vor incepe lucrarile propriu-zise. Proiectul prevede crearea unui sistem modern de colectare a deseurilor din toate localitatile judetului, selectarea lor si amenajarea unei gropi ecologice judetene. Sistemul de colectare a deseurilor va fi format dintr-un depozit central, in comuna Doba, doua statii de transfer, la Carei si Negresti-Oas, patru micro-statii de transfer si 146 de puncte de colectare. Capacitatea de depozitare va fi de 2,17 metri cubi fiind previzionate 108 locuri de munca.
Foto: www.ispadeseuri-valcea.ro