Incendiul din California ar putea fi cel mai costisitor din istorie

Noul an a început cu unul dintre cele mai teribile incendii de vegetație din istorie întregii planete: un astfel de dezastru a lovit zona metropolitană Los Angeles și a ucis cel puțin 24 de persoane, în timp ce mai multe sunt încă dispărute. În același timp, ar putea deveni cel mai costitor incendiu din toate timpurile. Oamenii de știință spun că principala modalitate prin care schimbările climatice agravează incendiile de vegetație este uscarea vegetației.

Pompierii s-au grăbit să limiteze frontierele a două incendii de vegetație din Los Angeles, care au ars pentru a șasea zi consecutivă duminică, profitând de o scurtă pauză în condițiile periculoase înainte ca vânturile puternice să aprindă din nou flăcările.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a spus că ar putea fi cel mai devastator dezastru natural din istoria SUA, unul care a distrus mii de case și a forțat 100.000 de oameni să evacueze zona, potrivit Reuters.

Flăcările au transformat cartiere întregi în ruine fumegânde, nivelând casele celor bogați și celebri, dar și ale oamenilor obișnuiți, lăsând un peisaj apocaliptic. Oficialii au declarat că cel puțin 12.300 de structuri au fost avariate sau distruse.

Pompierii au avut parte de o pauză temporară de la vreme în acest weekend, deoarece vânturile Santa Ana, care au atins forța unui uragan la începutul săptămânii, au scăzut în intensitate. Vânturile uscate care provin din deșerturile interioare au alimentat flăcările și au purtat scântei până la 2 mile (3 km) înaintea liniilor de foc.

Dar, într-o zonă care nu a primit precipitații notabile din aprilie, Serviciul Național de Meteorologie a prognozat că vânturile Santa Ana, cu viteze de până la 50-70 mile pe oră (80-112 km/h), vor reveni duminică noaptea (ora Coastei de Vest a SUA) și vor dura până miercuri.

Oficialii au avertizat întreaga populație de aproape 10 milioane din Los Angeles că oricine ar putea primi ordine de evacuare din cauza flăcărilor și a fumului toxic.

Până duminică, peste 100.000 de oameni din județul Los Angeles au fost ordonați să evacueze – în scădere față de un vârf anterior de peste 150.000 – în timp ce alte 87.000 de persoane se confruntă cu avertismente de evacuare.

„Aceste vânturi, combinate cu umiditatea relativ scăzută și umiditatea scăzută a vegetației, vor menține riscul de incendiu foarte ridicat în întreg județul Los Angeles,”

a declarat șeful pompierilor din județ, Anthony Marrone, într-o conferință de presă, adăugând că zonele evacuate ar putea să nu fie redeschise până când condițiile de risc ridicat nu vor fi eliminate joi.

Chiar și așa, școlile, cu excepția celor din zonele de evacuare obligatorie, se vor redeschide luni, după ce au fost închise pentru toți cei 429.000 de elevi din Districtul Școlar Unificat din Los Angeles joi și vineri, a anunțat superintendentul Alberto Carvalho.

Guvernatorul Newsom a declarat pentru NBC News că incendiile sunt probabil cel mai grav dezastru natural din istoria SUA „în termeni de costuri asociate.” Serviciul de Medicină Legală al județului Los Angeles a raportat 24 de decese cauzate de incendii.

Compania privată de prognoză AccuWeather a estimat daunele și pierderile economice la 135-150 miliarde de dolari.

Pentru a accelera monumentalul efort de reconstrucție, Newsom a semnat duminică un ordin executiv care suspendă temporar reglementările de mediu pentru casele și afacerile distruse.

Sute de persoane strămutate de incendii au participat la slujba religioasă la biserica catolică St. Monica din Santa Monica duminică, inclusiv enoriași ale căror biserici au fost distruse.

Mulți oameni au declarat pentru agențiile de presă americane că nu mai au nimic și riscă să rămână pe drumuri, ținând cont că nu aveau asigurări pentru locuințe.

Cel mai costisitor incendiu, agravat de schimbările climatice

Daniel Swain, climatolog, a declarat pentru CNN că incendiul din Pacific Palisades ar putea deveni cel mai costisitor incendiu de vegetație din istorie și că, la nivel colectiv, incendiile care devastează regiunea ar putea reprezenta cel mai costisitor eveniment de acest tip din istorie.

Conform Administrației Americane pentru Oceane și Atmosferă (NOOA), cel mai costisitor sezon de incendii de vegetație înregistrat vreodată (ajustat la inflație, în dolari 2024) a fost sezonul din 2018, care a costat 30 de miliarde de dolari, în principal din cauza incendiilor severe din California. Acesta a inclus cel mai distructiv incendiu din istorie – incendiul Camp din noiembrie, care a devastat orașul Paradise, California, provocând 85 de decese și distrugând peste 18.800 de clădiri. Conform EM-DAT, acest incendiu a costat 20 de miliarde de dolari (în dolari 2024), devenind cel mai scump incendiu unic din istoria mondială.

Principala modalitate prin care schimbările climatice agravează incendiile de vegetație este prin uscarea vegetației. Căldura prelungită transformă pădurile și pășunile în material inflamabil, alimentând incendii mai rapide și mai intense.

În cazul incendiilor de acum, creșterea vegetației la începutul anului 2024 a fost favorizată de o iarnă mai umedă decât de obicei în sudul Californiei.

Însă, în vara anului 2024, California a avut parte de cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată. Această căldură record, combinată cu o uscăciune aproape record, a uscat vegetația abundentă care crescuse datorită iernii umede.

În plus, sezonul ploios din sudul Californiei, care de obicei începe în octombrie sau noiembrie, a fost întârziat, iar până în ianuarie 2025, condițiile de secetă severă erau deja prezente. Toate aceste cauze au dus la agravarea situației din orașul californian.

CITEŞTE ŞI:

În cifre | Emisiile cresc global dar scad în UE. Progres?

Profit sau planetă? Marile bănci capitulează în fața lobby-ului petrolier

#incendii #california #losangeles #schimbariclimatice #sua

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri