VIDEO Incendiu devastator în Grecia: peste 80 de morți și sute de răniți într-o stațiune de lângă Atena

Peste 80 de oameni au murit, 200 de oameni sunt răniți și peste 1000 de case au fost distruse după ce un incendiu a pornit în stațiunea Mati din apropierea capitalei Atena, în Grecia. Conform autorităților, există semne că focul a fost pornit intenționat.

©AFP

La începutul acestei săptămâni, peste 15 incendii au pornit pe trei fronturi în sudul Greciei, fiind o provocare fără precedent pentru pompieri. Nikos Toskas, deputat în Ministerul pentru Protecția Cetățeanului, a declarat că imaginile de satelit și inspecțiile realizate de către poliție și pompieri sugerează că incendiul a fost pornit intenționat, însă nu a dat mai multe detalii despre posibilele surse.

El a adăugat că în zonele afectate de incendii, condițiile climatice erau „extreme din cauza schimbărilor climatice”.

Ministrul Apărării din Grecia, Panos Kammenos, a declarat că una dintre cauzele incendiilor violente este construirea ilegală a imobilelor. Casele au fost construite fără reglementări în zone împădurite, care constau mai ales în pini extrem de inflamabili. În plus, anumite locuințe blochează drumurile de evacuare.

“Aceasta este o crimă a trecutului. Această coastă a Atenei, toate aceste proprietăți, majoritatea nu au aprobare și au ocupat coasta fără reguli.”

Primarul Rafina-Pikermi, Vagelis Bournos, a declarat că deși condițiile meteorologice, cum ar fi vânturi puternice, au jucat un rol major, eroarea umană poartă o parte din vină. Lipsa avertizărilor și probleme pe termen lung cum ar fi planificarea urbană defectuoasă și impactul austerității asupra serviciilor publice au agravat semnificativ situația.

„Coordonarea a fost mereu o problemă. Am văzut asta cu incendiile din 2007, ultimele care au avut un număr de victime așa mare. Atunci am văzut aceeași situație pe care o vedem acum – o problemă de coordonare atunci când incepe incendiul: niciun plan de evacuare și nimeni care să coordoneze.”

Conform lui Bournos, străzile din zonă sunt înguste și nu sunt potrivite pentru un număr ridicat de mașini.

„Vorbim de o zonă dens populată care a fost construită fără niciun fel de planificare urbană. Străzile nu au fost gândite pentru un trafic așa intens… patru mii de gospodării și rezidenții lor au încercat să folosească străzile care nu au fost destul de încăpătoare pentru toată lumea.”

Bournos a menționat că o altă problemă a fost lipsa pompierilor. În ziua respectivă, un al doilea set de incendii a început la aproximativ 80 kilometri de Mati, pe coasta de vest, necesitând resurse și lăsând mai puțini pompieri în zonele estice.

Fenomene meteo extreme afectează mai multe regiuni ale lumii

Bournos a fost criticat pentru decizia de a nu evacua stațiunea și zonele din împrejurimi în momentul în care incendiul a pornit.

via The Guardian

Un locuitor din Mati care a ales să rămână anonim a declarat pentru CNN că localnicii cer de mai mulți ani un plan de preparare pentru incendii sălbatice, spunând că incendiul a fost un accident iminent.

Conform lui Demetres Karavellas, director general WWF Grecia, declarațiile primarului sunt o „scuză penibilă”. WWF a avertizat de mai multe ori autoritățile legat de pericolul incendiilor.

Însă Bournos și Karavellas confirmă că fenomenele meteo extreme din ultima perioadă au avut o mare contribuție la dezastrul de luni. Temperaturile ridicate, vânturile puternice și o iarnă uscată au creat condiții propice pentru incendii. Karavellas a atras atenția că acest gen de incendii se va întâmpla tot mai des, pe măsură ce temperaturile cresc.

Green Report Shop Produse ECO

Conform unui studiu recent realizat de Observatorul Național din Atena, numărul de zile cu risc de incendiu dintr-un an va crește cu 30 între 2021 și 2050, în special în regiunea estică a țării.

Un alt studiu realizat de European Academies’ Science Advisory Council arăta că fenomenele meteo extreme, printre care și incendiile de pădure, au avut loc tot mai des în Europa în ultimii 36 de ani și vor fi din ce în ce mai frecvente în viitor, din cauza schimbărilor climatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri