Incendiu de vegetație în Parcul Național Domogled – Valea Cernei

Un incendiu de vegetație a izbucnit sâmbătă în zona Parcului Național Domogled – Valea Cernei. În prezent, focul a ajuns până pe versantul sud-estic al muntelui Arjana și s-a extins și în pășunea golului alpin. Intervenția s-a făcut cu lopeți, accesul la surse de apă fiind foarte dificil. Atât localnicii din zonă, cât și voci din online, solicită intervenția unui elicopter.

Foto: Alexandru Teleagă

Sâmbătă ziua a fost sesizat la 112 un incendiu între Poiana Lungă și Dobraia, din Parcul Național Domogled – Valea Cernei, zonă de protecție integrală Sit Natura 2000, parc natural și rezervație naturală. Spre seară, incendiul a fost separat în două focare de către pompierii de la Detaşamentul Caransebeş și angajați ai ocoalelor silvice Băile Herculane și Mehadia.

La ora 22, comandamentul ISU a fost anunțat că incendiul a fost aproape stins, însă a doua zi dimineață un focar a coborât spre Dobraia, iar două au urcat spre pădurea de sub Arjana. Până la prânz, incendiul a cuprins întreaga pădure de pe versantul sud-estic al muntelui Arjana și s-a extins și în pășunea golului alpin.

Foto: Alexandru Teleagă

„Este un teren accidentat acolo și este greu de intervenit. Până acum s-a făcut intervenția pe jos. Nu se poate acționa cu apă acolo, pentru că este foarte departe de drum și nu sunt surse de apă. S-a lucrat cu lopețile din dotare”, a declarat un reprezentant al Detaşamentului de pompieri Caransebeş pentru Green Report.

Întrebat dacă ar fi fost necesară intervenția unui elicopter, acesta a răspuns:

„Nu știu dacă era nevoie, probabil au considerat că pot să-l lichideze, dar nu au reușit până azi. În timpul unei intervenții se schimbă multe. Direcția vântului sau să se întețească. Și atunci fiind iarba aia uscată și mare se poate dezvolta incendiul mai repede decât te aștepți”.

Acesta a mai spus că reprezentanți de la Detașamentul de pompieri Caransebeş și de la Ocoalele Silvice Băile Herculane și Mehadia vor face în această dimineață o recunoaștere în teren și, în funcție de situația de la fața locului, vor decide dacă este nevoie de intervenția unui elicopter.

Foto: Alexandru Teleagă

Potrivit paginii de Facebook Stop Defrișărilor, incendiul a acoperit sute de hectare și a ars mai multe habitate protejate, de interes european și numeroase specii de plante și animale.

Pe Facebook au început să circule fotografii cu incendiul, iar mai multe persoane întreabă de ce nu se intervine pe cale aeriană.

„Nu înțeleg de ce nu a trimis nici până la ora asta elicopter, având în vedere că incendiul arde și pe golul alpin și stâncării acum. Acolo nu ai cum să intervii pe jos, oricât ai vrea. Am vorbit cu cei din sat și nu a fost niciun elicopter nici după ce am plecat de acolo. Dacă focul trece și pe versantul nordic, va arde toată pășunea cu ienuperi și focul va intra și în rezervația Belareca apoi, nu doar în zona de protecție integrală unde arde acum. E sinistră indolența și lipsa de interes care distruge cele mai valoroase bunuri ale patrimoniului natural, după ce acum câțiva ani a ars și pădurea de pin negru de Banat din rezervația științifică Domogled din parc”, a scris Alexandru Teleagă, de la Asociația Altitudine din Timișoara, care a făcut update-uri pe pagina sa, legate de evoluția focului.

Foto: Alexandru Teleagă

Senatorul USR Mihai Goțiu a postat pe Facebook că l-a sunat pe Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, care a promis că revine cu un răspuns în ce privește incendiul din Parcul Național Domogled – Valea Cernei.

„E clar că e nevoie de un alt plan de intervenții la incendii in zone montane și mai ales în cele protejate. E al doilea caz într-o săptămână, după cel din Rezervația Muntele Vulcan, în care nu se găsește elicopter”, a postat într-un comentariu Goțiu.

Potrivit unor informații obținute de un localnic, pădurarii spun că nu pot interveni, pentru că stratul de frunze uscate este foarte gros, și că așteapta ploaia anunțată joi.

„Acolo e pădure seculară de fag, valoroasă, care nu a fost exploatată economic niciodată. Are atât rol ecologic și de reglare a precipitațiilor, având în vedere ariditatea zonei vara, cât și rol social, fiind o protecție pentru comunitățile din cătunele Poiana Lungă și Dobraia. În plus, mai e și aspectul peisagistic și turistic, pentru că e o zonă frecventată de turiști”, a mai spus Teleagă.

Acesta estimează că au fost afectate până acum între 40 și 50 de hectare de pădure.

„Parcul Național Domogled-Valea Cernei este de o importanță deosebită din punctul de vedere al biodivesității, găzduind peste 1100 de specii de plante vasculare (din care 6% sunt pericilitate sau endemice), peste 2000 de specii de animale sălbatice și numeroase habitate naturale rare. Multe dintre aceste specii si habitate sunt de interes european, unele le găsim doar în acest parc, motiv pentru care ar trebui intervenit într-un mod cat mai eficient pentru a limita și izola incendiile și mai apoi pentru a le neutraliza. De asemenea pădurile virgine din zonă sunt și ele amenințate. E importat sa se evite o catastrofă ecologică în zonă, mai ales că incendiile par a fi scăpate de sub control ”, a explicat Cristian Remus Papp, manager Biodiversitate și Arii Protejate WWF România, pentru Green Report.

Acesta a mai subliniat că este la fel de importantă protejarea comunităților locale de incendii,  inclusiv proprietățile lor, cum ar fi pajiștile naturale.

„În plus, incendiile de vegetație duc la eliberarea în atmosferă a unor cantități considerabile de CO2, iar în funcție de direcția și intensitatea vântului, aerul poate deveni irespirabil în comunitățile locale, asta pe lângă celelalte riscuri asociate”, a mai spus Papp.

Acesta a adăugat că este nevoie de o conștientizare mai mare în rândul localnicilor cu privire la riscurile incendierii miriștilor, iar autoritățile de mediu competente să ia măsurile necesare de prevenire și de sancționare a unor astfel de practici, după caz.

spot_img

Ultimele știri