Un incendiu de vegetație izbucnit marți seara în Parcul National Domogled din Munții Mehedinți. Până la această oră, focul nu a fost încă stins. Purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinți a precizat pentru Green Report că acolo mai erau patru focare în urmă cu o oră și că încă se acționează cu elicopterul pentru a stinge incendiul.
„Mai erau 4 focare, dar asta acum o oră. Noi preconizăm că astăzi o să reușim să-l stingem. Avem acolo 60 de pompieri, 22 de jandarmi, lucrători ai Parcului Național Domogled, al Ocolului Silvic Tarnița și se acționează cu elicopterul cu dispozitiv de stingere”, a precizat Raluca Tîrcă, purtător de cuvânt al ISU Mehedinți.
Purtătorul de cuvânt a mai precizat că după stingerea incendiului se vor stabili cauza și pagubele.
Incendiul a izbucnit marți seara și s-a întins inițial pe aproximativ 10 hectare de pădure de pin negru și vegetație uscată. Miercuri, 70 de pompieri și angajați ai ocolului silvic Mehedinți au acționat pentru stingerea incendiului atât la sol cu saci stingători, cât și din aer cu ajutorul unui elicopter dotat cu dispozitiv de stingere. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a precizat că, la sfârșitul zilei de miercuri, focarele aflate la sol au fost lichidate. Potrivit reprezentanților IGSU, joi dimineața peste 70 de pompieri au reluat operațiunile de stingere, după ce pe toată durata nopții focul a fost supravegheat. Aceștia au precizat că „a fost solicitat un elicopter dotat cu dispozitiv de stingere de tip „Bambi Bucket”, din cadrul Inspectoratului General de Aviație din MAI, pentru a sprijini eforturile de stingere ale salvatorilor de la sol”.
”Pe toată durata nopții, incendiul a fost supravegheat de lucrători din cadrul Ocolului Silvic Tarniţa. Acțiunile de stingere vor fi sprijinite şi în cursul zilei de astăzi (joi – n.r.) de un elicopter dotat cu dispozitiv «Bambi Bucket»”, au declarat reprezentanți ai IGSU.
Un reprezentant al Gărzii de Mediu a precizat pentru Green Report că, până nu se stinge incendiul și nu se primește aprobare de la ISU, Garda de Mediu nu poate să intervină.
„Ar trebui să așteptăm rezultatele colegilor de Biodiversitate, căci în momentul acesta eu personal nu am niciun fel de informație. Până nu se stinge incendiul, nu prea avem ce să știm. Înțeleg că dimineață încă mai erau vreo două focare. (…) După aceea o să intre echipele de comisari, doar după ce se stinge tot și avem aprobare de la ISU” , a precizat un reprezentat al Gărzii de Mediu.
Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, din sud-vestul României, se întinde pe suprafața a trei județe: Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj și a fost înființat în 1990.