Incendiile din Arctica au format un nor de fum mai mare decât Uniunea Europeană

Incendiile de vegetație din Cercul Arctic au format un nor de fum și funingine mai mare decât suprafața Uniunii Europene.

Incendiile au continuat pentru a treia lună consecutiv, emițând cantități îngrijorătoare de dioxid de carbon, care agravează criza climatică.  

Incendiile din nordul Rusiei, Alaska, Groenlanda și Canada au emis 50 de megatone de CO2 în iunie și 79 de megatone în iulie, depășind cu mult recordurile precedente.

Emisiile continuă, înregistrându-se 25 de megatone în primele 11 zile din august. Este cel mai persistent incendiu înregistrat vreodată în cei 17 ani de monitorizare prin satelit pe teritoriul Europei.

Mark Parrington, cercetător la Serviciul de Monitorizare Atmosferică Copernicus, a declarat că recordul precedent fusese atins de un incendiu care a durat câteva săptămâni.

El a explicat pentru The Guardian că regiunile afectate au înregistrat temperaturi neobișnuit de mari, precum și un nivel scăzut de umiditate a solului, creând condiții perfecte pentru incendii. La nivel global, iunie și iulie au fost cele mai călduroase luni înregistrate vreodată.

Rusia a fost cea mai afectată. Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a mobilizat armata pentru a încerca să stingă incendiile, iar patru regiuni siberiene au declarat stare de urgență. Însă incendiile continuă, iar până acum, doar în Siberia, flăcările au distrus 4.3 milioane de hectare de păduri.

Fumul generat de incendii se întinde pe o suprafață de 5 milioane de kilometri pătrați. În comparație, suprafața Uniunii Europene este de 4.5 milioane km2. Norul de fum se îndreaptă spre Alaska, unde incendiile din acest an au devastat deja o zonă mai întinsă decât toate incendiile care au afectat California anul trecut.

Cercetătorii sunt îngrijorați că emisiile de carbon de la aceste incendii vor avea un efect negativ pe termen lung asupra schimbărilor climatice. Incendiile accelerează topirea permafrostului, care emite la rândul lui gaze cu efect de seră. De asemenea, funinginea care se depune pe gheața arctică îi slăbește capacitatea de a reflecta căldura soarelui.

În Groenlanda, imagini de satelit surprinse în această lună au dezvăluit incendii care se întind pe o suprafață lată de 380km, punând presiune adițională pe regiunea afectată deja de valuri extreme de căldură. Groenlanda a înregistrat topiri record în această vară, pierzând luna trecută la fel de multă gheață cât pierde în mod normal într-un an.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri