Incendiile de pădure au înregistrat un număr recod în primul trimestru al anului

Incendiile de pădure au înregistrat un recod negativ în primele trei luni ale anului. Astfel, în fondul forestier de stat administrat de Romsilva, s-au înregistrat 240 de incendii, care au afectat circa 1.916 hectare, în creștere față de perioada similară a anului trecut, când s-au înregistrat 56 de incendii în fondul forestier de stat, suprafața afectată în primele trei luni ale anului 2021 fiind de 273 hectare, potrivt unei informării a ministerului mediului.

Potrivit sursei citate, în activitatea de prevenire și stingere a incendiilor de pădure sunt implicați aproximativ 7.100 de angajați ai Romsilva, aceștia efectuând în primele trei luni ale anului 14.652 de acțiuni de patrulare.

Pentru prevenirea incendiilor în fondul forestier de stat, Romsilva a adoptat mai multe măsuri, între care instituirea serviciului de permanență la nivelul fiecărui ocol silvic din cadrul Romsilva, pentru comunicarea rapidă cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență și Gărzile Forestiere, actualizarea planurilor de alarmare și mobilizare a forțelor de intervenție în caz de incendiu, intensificarea acțiunilor de patrulare și supraveghere a fondului forestier și a lizierelor pădurilor, în special a zonelor cu risc de producere a incendiilor, precum și a traseelor frecventate de turiști.

De asemenea, pentru prevenirea extinderii incendiilor limitrofe fondului forestier, au fost efectuate lucrări de întreținere a liniilor izolatoare, colnicele și șanțurile de minim sanitar.

Pagubele provocate de incendiile de pădure nu se traduc numai în hectare de pădure afectate. Incendiile degajă cantități mari de CO2 în atmosferă, iar norii de fum afectează calitatea aerului pentru comunitățile din zonă. În plus, multe dintre aceste incendii se produc în arii protejate – în situri Natura 2000 sau în parcuri naționale și naturale – unde ele pot afecta habitate și ecosisteme întregi. Iar pagubele produse mediului se traduc, în final, în costuri financiare și de sănătate pentru fiecare dintre noi și mai ales pentru generațiile tinere.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri