Incendierile transformate din contravenții în infracțiuni

Garda Națională de Mediu și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurii au în lucru mai multe amendamente legislative pentru a transforma incendierile din contravenții în infracțiuni, portivit șefului Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu.

„Au început arderile ilegale de cabluri și deseuri în sudul Bucurestiului, drept pentru care ne-am reluat și noi munca de patrulare împreuna cu Jandarmeria Română și pompierii, cărora le mulțumim din toată inima. În paralel, împreună cu Ministerul Mediului – România, lucrăm la amendamente legislative care să transforme din contravenții în infracțiuni incendierile care ne otrăvesc aerul”, a precizat Berceanu într-o postare pe pagina de Facebook.

„Am și o supărare personală. De fiecare dată când merg spre Sintești văd o mașină a Poliției Române din care niște domni polițiști admiră incendierile de ani buni. Mai mult, aceeași admiratori în uniforma nu s-au sinchisit niciodată să se opună comerțului ilicit cu cupru provenit din arderea cablurilor. Oare de ce?”, a mai scris acesta.
Cum puteți raporta o incendiere de deșeuri?
Organizațiile Greenpeace România și Zero Waste au realizat un ghid pentru a explică cetățenilor cum poate fi raportată o incendiere către autorități.

Pașii descriși în ghid, în cazul sesizării unui foc care prezintă riscul de a se extinde, sunt următorii:

  • Părăsiți cât mai curând perimetrul în care ajunge fumul. Dacă aveți posibilitatea și nu presupune riscuri, faceți o poză pentru a surprinde situația.
  • Sunați la 112 și spuneți că doriți să reclamați un caz de poluare generat de ceea ce pare a fi un incendiu de deșeuri. Potrivit Gărzii de Mediu, echipele acestora de permanență (din afara orelor de program) pot fi sesizate prin dispeceratul 112. Tot prin 112 sunt sesizate și echipajele de pompieri care trebuie să stingă focul.
  • alternativă la apelarea 112 este să sunați la poliția locală și să explicați cazul. Aceștia vă pot direcționa la 112 și ISU (pompieri), sau pot alege să trimită un echipaj, în funcție de evaluarea situației. Dacă nu reacționează prompt, puteți invoca faptul că este încălcată legea 211/2011, iar poliția are responsabilitatea de a investiga. Dacă tot nu reacționează, apelați 112.
  • Raportați la Garda de Mediu – aceștia nu au competențe pentru a stinge focul, dar pot evalua impactul de mediu și aplica amenzi. Puteți depune sesizarea online pe modelul afișat în ghid.
  • Raportați la Primărie, dacă incidentul s-a petrecut pe raza unei primării, fiindcă autoritățile locale au prin lege obligația de a combate poluarea. Puteți folosi modelul de cerere de la pct. 4

Ghidul, care poate fi citit aici, prevede pașii pentru o sesizare în scris. De asemenea, sunt menționate și măsurile pe care le pot lua cetățenii pentru a contribui la un mediu mai curat:

  • Refuzați produse de plastic de unică folosință, bunuri și produse toxice, care nu pot fi reparate, compostate sau reciclate.
  • Reduceți cantitatea de bunuri și produse pe care o cumprărați sau dețineți. Închiriați, donați, schimbați sau vindeți bunuri și produse funcționale de care nu mai aveți nevoie.
  • Cumpărați responsabil produse și bunuri locale, durabile, nontoxice, reparabile, recondiționate, compostabile, reciclabile. Prioritizați produsele la vrac și ambalajele reutilizabile.
  • Reparați și reutilizați produse și bunuri de orice fel. Căutați în special atelierele mici de reparații din orașul vostru.
  • Separați și compostați resturile alimentare a căror recurență nu o puteți evita. Separați uleiul alimentar uzat și duceți-l la centrele de colectare.
  • Separați pe categorii (hârtie/carton, plastic/metal și sticlă) ambalajele pe care nu le puteți evita și produsele care nu pot fi reparate și refolosite. Acestea sunt resurse valoroase pentru industria reciclării.
  • Identificați produsele care nu pot fi reparate, refolosite, compostate sau reciclate. Contactați companiile producătoare și solicitați-le reproiectarea acestora.
  • Contactați-vă primarul și solicitați implementarea programului „Zero Deșeuri pentru Orașe”.
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri