INCDD elaboreaza harta riscului de inundatii pe Dunare

Institutul National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii din Tulcea a inceput sa colecteze date pentru realizarea unor harti care sa estimeze riscul de inundatii pe Dunare, in cadrul proiectului Danube Floodrisk.

Principalele informatii colectate de INCDD sunt hidrologice, hipsometrice si socio-economice. In acest sens, in perioada 20-21 ianuarie, Institutul va organiza un workshop international privind disponibilitatea datelor la acest moment si o prima verificare a nivelului calitativ al acestora.

Intalnirea are ca scop verificarea calitatii datelor disponibile – intocmirea unei liste complete a datelor disponible la acest moment, a conditiilor de acces la ele (drepturi de acces, cost) si o evaluare calitativa a lor.

De asemenea, INCDD are in vedere achizitia de date suplimentare, care lipsesc la acest moment – pentru zonele in care nu exista date disponibile, acestea vor fi colectate, in limita bugetului disponibil. Se pune accent pe datele privind calcularea riscului de inundatii (date de teren, date batimetrice) si calcularea potentialelor pagube (gradul de eroziune a solului, statistici).

Proiect de 6,3 milioane de euro

Scopul principal al proiectului Danube Floodrisk este punerea bazelor pentru asigurarea unei dezvoltari durabile de-a lungul Dunarii, prin furnizarea unor harti de risc eficiente pentru Lunca Dunarii si pentru prezentarea informatiilor importante referitoare la riscul inundatiilor, necesare cerintelor de planificare spatiala si economica.

In cadrul proiectului, alaturi de Romania participa, ca parteneri, 19 institutii din alte 7 state europene (Austria, Italia, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia si Bulgaria), in stransa cooperare cu ICPDR (Comisia pentru Protectia Fluviului Dunarea) – principalul beneficiar pe termen lung al proiectului.

In afara de institutii, in cadrul proiectului DANUBE FLOODRISK activeaza oameni de stiinta, ONG-uri si alti parteneri care lucreaza impreuna pentru dezvoltarea unor metodologii de realizarea a hartilor de risc la inundatii pentru zonele vulnerabile situate de-a lungul Dunarii. Ei vor propune masuri privind atenuarea inundatiilor, adaptarea planurilor spatiale de dezvoltare, tehnici de evaluare pentru dezvoltare economica in zonele inundabile, precum si cresterea gradului de constientizare a agentilor economici, a populatiei si a autoritatilor locale privind riscul de inundatii.

Valoarea totala a proiectului este de 6,32 milioane Euro (din care Romania participa cu 2,1 milioane euro) iar finantarea se realizeaza prin intermediului Programului de Cooperare Transnationala Europa de Sud-Est (SEE), Axa prioritara 2 ,,Protectia si imbunatatirea mediului inconjurator”.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri