Încălzirea oceanelor poate crește substanțial frecvența furtunilor extreme – studiu NASA

Un nou studiu al NASA arată că încălzirea oceanelor tropicale din cauza schimbărilor climatice ar putea duce la o creștere substanțială a frecvenței furtunilor extreme până la sfârșitul secolului.

Echipa de studiu, condusă de Hartmut Aumann de la Laboratorul de propulsie Jet al NASA din Pasadena, California, a analizat timp de 15 ani datele achiziționate de un instrument NASA cu raze infraroșu (AIRS) asupra oceanelor tropicale pentru a determina relația dintre temperatura medie a suprafeței mării și debutul furtunilor severe.

Temperaturile din insulele arctice norvegiene ar putea creşte cu 10 grade Celsius până în 2100 (raport)

Echipa a descoperit că furtunile extreme s-au format atunci când temperatura la suprafața mării a fost mai mare de aproximativ 28 grade Celsius. Oamenii de ştiinţă au constatat, de asemenea, pe baza datelor, că se formează cu 21% mai multe furtuni pentru fiecare grad Celsius cu care temperatura oceanului creşte.

„Este oarecum normal ca furtunile puternice să crească într-un mediu mai cald. Furtunile apar de obicei în cel mai cald sezon al anului. Dar datele noastre furnizează prima estimare cantitativă a volumului lor de creştere, cel puţin pentru oceanele tropicale”, a explicat Aumann.

Modelele climatice acceptate în prezent spun că, cu o creștere constantă a dioxidului de carbon în atmosferă (1% pe an), temperaturile de suprafață ale oceanelor tropicale pot crește până la sfârșitul secoluluicu până la 2,7 grade Celsius. Echipa de studiu concluzionează că, dacă s-ar întâmpla acest lucru, ne-am putea aștepta ca frecvența furtunilor extreme să crească cu până la 60% până la acea dată.

Studiu: schimbările climatice și conflictele vor cauza perturbări tot mai dese ale producției alimentare globale

Deși modelele climatice nu sunt perfecte, rezultatele ca acestea pot servi drept îndrumare pentru cei care doresc să se pregătească pentru efectele potențiale pe care le poate avea un climat schimbător.

„Rezultatele noastre cuantifică și dau o semnificație mai vizibilă consecințelor încălzirii prezise a oceanelor”, a spus Aumann. „Mai multe furtuni înseamnă mai multe inundații, daune mai mari și așa mai departe, cu excepția cazului în care măsurile de atenuare sunt puse în aplicare.”

Studiul a fost publicat în numărul din decembrie 2018 al revistei Geophysical Research Letters.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri