Incalzirea globala prin prisma experientelor de viata ale tinerilor

Cinci tineri au vorbit, prin prisma propriei experiente, despre modul in care cresterea nivelului apelor le ameninta tarile sau despre cum le afecteaza topirea ghetarilor modul de viata, in cadrul unei conferinte internationale pe tema schimbarilor climatice, informeaza The Earth Times.

Acesti asa-numiti martori ai incalzirii globale s-au adresat unui numar de peste 200 de lideri din toate sectoarele societatii, care s-au adunat ieri la Geneva, pentru prima intalnire anuala a Forumului Umanitar Global.

” Prietenul meu s-a dus sa pescuiasca, dar nu s-a mai intors niciodata din cauza ca s-a spart gheata sub care statea, gheata care niciodata nu a fost atat de subtire. Acesta este modul prin care imi exprim mania „, a spus tanarul de 18 ani James Bing, din Insulele Marshall (intre Australia si Hawaii), in timp ce prezenta pe scena un dans de revolta.

Oamenii de stiinta prezenti la Forum au confirmat ca Insulele Marshall sunt afectate de cresterea nivelului apelor si ca suprafata de pamant se micsoreaza din ce in ce mai mult.

„Stramosii mei mancau hrana pe care singuri si-o cultivau. Eu mananc hrana conservata pentru ca nu am pamant. Imi vreau pamantul inapoi „, a mai spus Bing.

Bing si pretenul sau, Mike, au reprezentat, in cadrul Forumului, fata umana a incalzirii globale.

” E crucial ca noi si oamenii de pe tot Globul sa masuram impactul schimbarilor climatice nu doar in termeni stiintifici, dar si in termeni sociali si economici „, a spus organizatorul Forumului, Kofi Annan, fost secretar general in cadrul Natiunilor Unite. Impactul schimbarilor climatice la nivelul umanitatii a fost tema Forumului din acest an.

” Trebuie sa avem parte de justitie, in ceea ce priveste clima. In calitate de comunitate internationala, trebuie sa recunoastem ca este imperios necesar ca poluatorul sa plateasca „, a adaugat Kofi Annan.

Fostul presedinte al Irlandei si fost inalt comisar pentru drepturile omului in UE, Mary Robinson, a spus ca justitia trebuie sa fie miezul fiecarei dezbateri pe tema incalzirii globale.

Anul viitor, Forumul Umanitar Global va avea loc la Copenhaga si va avea ca tema noul acord global in ceea ce priveste schimbarile climatice, care va intra in vigoare dupa expirarea Protocolului de la Kyoto, in 2012.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri