Incalzirea globala poate declansa un genocid climatic in tarile sarace

Odata cu ridicare temperaturilor globale cresc si tensiunile de la nivel global. Schimbarile climatice nu duc doar la conflicte violente provocate de lipsa resurselor, refugiatii climatici fiind poate cea mai dramatica consecinta a acestui fenomen, informeaza gliving.tv.

Potrivit International Panel on Climate Change (IPCC), nivelul apelor a crescut cu 9 pana la 20 de centimetri pe parcursul ultimului secol. Cercetatorii prevad o crestere viitoare de la 9 la 88 de centimetri pana in 2100. Pentru regiunile de coasta aceasta crestere poate avea consecinte tragice.

Un astfel de caz este Bangladesh-ul, situat in sudul Asiei si in delta raului Gange, una dintre cele mai populate tari de pe Glob, dar si una dintre cele mai expuse inundatiilor.

Potrivit unei analize realizate de BBC, cresterea viitoare a nivelului apelor va acoperi o cincime din Bangladesh. Sarea absorbita de pamant in urma inundatiilor va transforma 40 de kilometri de zona de coasta in teren nefolositor pentru activitatile agricole. Locuitorii zonelor afectate vor fi astfel nevoiti sa migreze, dar intr-o tara suprapopulata ca Bangladesh aceasta miscare ar atrage cu sine o serie intreaga de probleme sociale si economice.

Puternic afectata de efectele incalzirii globale, aceasta tara asiatica nu este nici macar pe departe responsabila pentru poluarea de la nivel mondial. Majoritatea satelor de coasta nu au inca electricitatea sau vehicule.

"Nicio contributie si cel mai mare impact. Este o mare inegalitate morala impotriva careia cetatenii globali si statele lumii trebuie sa ia actiune. In caz contrar putem sa-l denumim genocid climatic. Acolo ne indreptam", a declarat doctorul Atik Rahman de la Centrul pentru Studii Avansate din Bangladesh.

In lipsa unor eforturi prezente, tari ca Bangladesh vor fi puternic afectate, iar asezarile umane distruse. Milioane de oameni vor fi fortati sa migreze la nivel mondial. Avand in vedere ca populatia totala a Planetei a atins deja cote impresionante, ramane de vazut unde vor migra refugiatii climatici si cum vor fi afectate tarile vecine si relatiile internationale.

Foto: gliving.tv

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri