Incalzirea globala, generator de conflicte interstatale

Schimbarile climatice vor creste riscul de conflict si instabilitate politica pentru jumatate dintre tari, transformand lumea intr-un loc nesigur si periculos, releva cercetarile grupului londonez, International Alert. Acesta a identificat 46 de tari, cu o populatie totala de 2,7 miliarde de oameni, pentru care efectele schimbarilor climatice vor aduce conflicte violente pana in 2020, si alte 56 de state unde exista riscul instabilitatii politice.

Fenomenele climatice vor afecta rezervele de apa si de sol, provocand conflicte intre cele mai sarace si mai vulnerabile tari. In topul listei se afla state din vestul si centrul Africii. In nordul Ghanei apar deja conflicte intre pastori si fermieri, pe masura ce realitatile agricole se schimba. si Bangladeshul este amenintat de scaderea nivelului apelor de care depind 400 de milioane de oameni.

Lipsa acestei resurse va ingreuna si mai mult solutionarea conflictelor din Orientul Mijlociu, in timp ce America Latina va fi direct afectata de efectele topirii ghetarilor. Secretarul general al International Alert, Dan Smith, avertizeaza ca, daca guvernele nu incep sa ia masuri, exista riscul considerabil ca problemele din Liberia si Sierra Leone sa se repete: "Experienta ne arata ca incalzirea globala poate fi un factor de amplificare a conflictelor. Intrebarea e cat de bine vor face fata acestui risc comunitatile si guvernele".

El a adaugat ca este probabil ca schimbarile climatice sa provoace conflicte doar in cele mai sarace zone din lume, dar avertizeaza ca statele bogate din nordul Europei si din America de Nord se vor confrunta cu o serioasa instabilitate politica: "In lipsa organizatiilor care sa rezolve aceasta problema, oamenii incep sa se mobilizeze in vederea luptelor, iar acest lucru duce foarte rapid la inrautatirea situatiei. Sute de milioane de oameni sunt amenintati de conflictele care vor izbucni din cauza schimbarilor climatice. Trebuie sa incepem sa vorbim despre astfel de lucruri".

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri