Incalzirea globala extinde fermele de cafea de mare altitudine din Costa Rica

Fermierii din Costa Rica se confrunta cu amenintarile schimbarilor climatice dar, pe de alta parte, temperaturile in crestere ajuta la extinderea zonelor la mare altitudine unde se pot planta arborii de cafea, aceste boabe fiind cele mai scumpe din tara, informeaza Reuters.

Emisiile provocate de oameni vor cauza cresteri ale temperaturilor cu intre unu si sase grade Celsius in urmatorii 100 de ani, conform datelor Organizatiei Natiunilor Unite, fenomen care forteaza fermierii sa se adapteze la noile conditii meteo.

In Costa Rica, cresterile temperaturilor ar putea ajuta la transformarea terenului muntos, care a fost nu demult prea rece pentru arborii delicati de cafea, in teritorii de prima clasa pentru plantarea acestora.

Cafeaua cu bob tare Arabica este in prezent singurul soi care se poate planta la altitudini inalte, asa ca, schimbarea climei ar putea insemna mai multe oportunitati pentru tara deja recunoscuta in lume pentru calitatea cafelei cultivate aici.

„Acum putem planta la 2000 de metri altitudine. Asta nu s-a intamplat niciodata in trecut”, a declarat Daniel Urena, agronomist al Cooperativei Coopedota, care vinde cafeaua marilor companii ca Starbucks. Urena a mai subliniat ca in mod normal, cafeaua nu putea supravietui la mai mult de 1.800 metri.

In vreme ce fermierii din zonele inalte din Costa Rica sunt abili sa dezvolte noi zone fertile, schimbarile climatice ar putea sa creeze probleme pentru culturile de cafea de la ses.

Un studiu recent al ONU a aratat ca o crestere cu doar 2 grade Celsius a temperaturilor ar reduce drastic terenurile pe care se poate cultiva cafea.

„Ciclurile de vreme calda tot mai dese, care reduc efectul de racire al plantelor, ar putea favoriza aparitia ciupercilor si a diferitilor daunatori”, a declarat Patricia Ramirez, om de stiinta din cadrul Sistemului de Integrare din Centrul Americii.

Vanturile puternice care au afectat productia din Guatemala si secetele severe care au lovit Brazilia, cel mai mare producator de cafea din lume, anul trecut, sunt exemple clare ale efectelor incalzirii globale asupra culturilor, a aratat Jorge Ramirez, seful Intitutului pentru Cafea din Costa Rica.

El a mai spus ca fermierii pot lua masuri pentru a opri efectele schimbarilor climatice prin plantarea mai multor copaci care sa tina umbra culturilor de cafea, pentru protejarea boabelor de ploile puternice sau pot crea fasii de copaci care cresc repede in jurul fermelor.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri