Încălzirea climatică agravează sărăcia

Gradul de sărăcie la nivel global va suferi o escaladare ca urmarea a încălzii climatice, care va afecta atât recoltele agricole cât și securitatea alimentară a milioane de persoane, avertizează Banca Mondială într-un nou raport realizat în parteneriat cu Institutul de Cercetări asupra Impactului Climatic din Potsdam, Germania.

 

madagascar

 

Seceta, canicula, acidificarea oceanelor, reducerea accesului la apă fac ca Banca Mondială să anticipeze un scenariu în care comunitatea internațională nu își va atinge obiectivul de limitare a creșterii temperaturii mondiale la plus 2 grade Celsius în raport cu epoca preindustrială, față de plus 0,8 grade Celsius în prezent. „Fără o acțiune puternică și rapidă, încălzirea (…) și consecințele ei ar putea agrava considerabil sărăcia în numeroase regiuni de pe glob”, se arată în textul raportului.

Cele două entități trag un semnal de alarmă mai ales în privința a trei regiuni de pe glob: America Latină, Orientul Mijlociu și Europa de Est. Randamentul culturilor de soia ar putea scădea cu 30 până la 70% în Brazilia, iar cele de grâu riscă să se reducă la jumătate în America Centrală sau Tunisia. Consecințele pentru dezvoltare vor fi grave cu un declin în ceea ce privește recoltele, un regres al resurselor acvatice, o creștere a nivelului apelor și viețile a milioane de persoane puse în pericol. reprezentanții Băncii Mondiale adaugă că populațiile cele mai sărace vor fi primele victime.

Potrivit scenariului negru al unei încălziri cu 4 grade Celsius, până la 80% din Orientul Mijlociu și America de Sud ar putea fi afectate de valuri de căldură de o amploare fără precedent, cu riscul de a provoca vaste valuri de imigrație. „Este clar că nu putem continua pe această cale a emisiilor tot mai mari și necontrolate”, scrie președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Instituția apreciază de asemenea că marja de manevră a comunității internaționale se diminuează în timp ce o reuniune pregătitoare a conferinței de la Paris începe în decembrie la Lima. „Există dovezi tot mai mari că, chiar cu măsuri de control foarte ambițioase, o încălzire apropiată cu 1,5 grade Celsius (…) până la jumătatea secolului s-ar fi instalat deja în atmosferă” și că unele dereglări climatice sunt deja „inevitabile”, asigură Banca Mondială.

Pentru a inversa această tendință, Banca apără de mai multe luni un sistem care fixează un preț pentru poluare, de exemplu o taxă pe carbon. În raportul său, instituția cere țărilor să renunțe la strategiile de creștere economică „nesustenabile” asigurând că acestea nu vor trebui să renunțe la expansiune sau dezvoltare, așa cum se tem unele țări emergente mari.

„Este necesară o acțiune urgentă în privința schimbării climatice, dar ea nu trebuie făcută în detrimentul creșterii economice”, asigură Jim Yong Kim.

Citește și:

Banca Mondială caută soluții pentru dezvoltarea turismului sustenabil în Delta Dunării

spot_img

Ultimele știri