Secetele ar putea afecta de două ori mai multe regiuni din Europa dacă temperaturile globale vor ajunge la 3 grade Celsius față de nivelurile preindustriale, conform unui nou studiu.
400 milioane de oameni ar putea fi afectați de episoade de secetă pe măsură ce conținutul de apă din solurile europene se va evapora. Cele mai vulnerabile regiuni vor fi peninsula Iberică și Europa de Sud.
Conform studiului realizat de cercetători de la Helmholtz Centre for Environmental Research în colaborare cu oameni de știință din Marea Britanie, SUA, Olanda și Cehia, secetele se vor intensifica în majoritatea regiunilor europene și vor dura de trei sau patru ori mai mult decât în ultimele decenii ale secolului trecut.
În acest moment, 13% din continentul european este predispus la secete. Dacă încălzirea globală va crește cu 3 grade Celsius, proporția ar putea crește la 26%.
În Europa de Sud, unde 28% dintre regiuni sunt predispuse la secetă, numărul de zile caniculare ar putea crește semnificativ. În cel mai rău caz, 49% din teritoriul Europei de Sud ar putea fi afectat de secete.
Luis Samaniego, cercetător la UFZ Helmholtz Centre for Environmental Research în Germania, a dat mai multe detalii despre situația din peninsula Iberică și Europa de Sud.
„În cazul unei încălziri cu trei grade Celsius, presupunem că vor fi 5.6 luni secetoase pe an; până acum, numărul a fost de 2.1 luni. Pentru unele părți din peninsula Iberică, estimăm că seceta ar putea dura mai mult de șapte luni.”
O altă problemă este evaporarea apei din soluri. Într-o lume cu 3 grade mai caldă, conținutul de apă din soluri ar putea scădea cu 35 milimetri, până la o adâncime de doi metri. Cercetătorii estimează că ar putea dispărea 35,000 metri cubi de apă per kilometru pătrat de teren.
Această cantitate corespunde în linii mari cu deficitul de apă înregistrat într-o perioadă de secetă care a afectat o mare parte din Europa în 2003. Oamenii de știință avertizează că aceste evenimente meteo extreme ar putea deveni comune în multe regiuni și s-ar putea agrava semnificativ, având un impact major asupra societății și a economiei.
Dacă va avea loc o încălzire globală de 1.5 grade Celsius, conform Acordului de la Paris, regiunile europene afectate de secetă ar putea fi limitate la 19% din suprafața totală. Regiunea Mediteraneană ar avea 3.2 luni de secetă și o pierdere semnificativ mai redusă a apei din soluri, de doar 8 milimetri.
Însă conform ultimelor estimări realizate de ONU, eforturile actuale de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt suficiente pentru a îndeplini obiectivul Acordului de la Paris. În ritmul actual, planeta se va încălzi cu 3 grade Celsius, având efecte dezastruoase la nivel global.