Studiu: pământul s-ar putea încălzi de două ori mai mult decât prevăd modelele climatice până la sfârșitul secolului

Temperaturile ar putea crește de două ori mai mult decât estimează modelele climatice până în 2100, conform unui nou studiu realizat de cercetători din 17 țări.

Conform studiului, nivelul mării ar putea crește cu cel puțin 6 metri, chiar dacă lumea va atinge ținta de 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale stabilită în cadrul Acordului de la Paris.

Cercetătorii au analizat trei perioade calde din ultimii 3.5 milioane de ani, în care temperaturile au fost cu 0.5-2 grade Celsius mai mari decât media temperaturilor preindustriale din secolul 19. Au fost documentate perioada caldă a Holocenului (de acum 5000 – 9000 de ani), ultima perioadă interglaciară (de acum 116.000 – 129.000 de ani) și perioada caldă din Pliocen, de acum 3 – 3.3 milioane de ani.

În cazul primelor două perioade, schimbările climatice au fost cauzate de schimbări în orbita Pământului. Perioada caldă din Pliocen a fost determinată de creșterea concentrațiilor de dioxid de carbon, care ajunseseră la niveluri similare cu cele din prezent.

carturesti.ro

În toate cazurile, planeta s-a încălzit într-un ritm mult mai încet decât în prezent, când încălzirea globală este determinată de emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de oameni.

Pământul s-ar putea încălzi cu 4 grade Celsius până la sfârșitul secolului

Hubertus Fischer, profesor la Universitatea din Berna și unul dintre autorii principali ai studiului, a explicat pentru The Guardian că există anumite mecanisme cu efect amplificator care accentuează încălzirea pe termen lung, însă nu sunt luate în considerare de modelele climatice.

„Aceste descoperiri sugerează că bugetul de carbon pentru a evita încălzirea cu 2 grade Celsius ar putea fi mult mai redus decât se estima, lăsând puțin loc de eroare în eforturile de a atinge obiectivele Acordului de la Paris.”

Cercetătorii au descoperit că o încălzire pe termen lung cu un grad sau două a determinat reducerea substanțială a calotelor glaciare din Groenlanda și Antarctica și creșterea nivelului mării cu cel puțin șase metri, mai mult decât prognoza modelelor climatice pentru 2100.

„În acea perioadă, temperaturile erau mult mai calde decât prezic modelele noastre și nivelul mării era mult mai ridicat. Două grade pot părea inofensive pe hârtie, dar consecințele sunt destul de grave și ecosistemele se schimbă în mod dramatic.”, a declarat Katrin Meissner de la Centrul de Cercetare a Schimbărilor Climatice din cadrul Universității New South Wales.

Antarctica se topește într-un ritm fără precedent

Meissner, care este unul dintre autorii principali a studiului, a declarat că modelele climatice nu iau în considerare potențialele schimbări care se petrec chiar și la o încălzire de 2 grade Celsius.

„Modelele climatice par să fie de încredere pentru schimbări mici, cum ar fi scenarii pentru emisii reduse care acoperă perioade scurte, de exemplu pentru următoarele câteva decenii sau până în 2100. Dar pe măsură ce schimbările se accentuează și devin mai persistente… se pare că subestimează schimbările climatice.”

Cercetătorii atrag atenția că reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar trebui să fie o prioritate urgentă pentru națiuni.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri