Oamenii și erupțiile vulcanice au cauzat cea mai mare parte din încălzirea globală din ultimii 140 de ani

Emisiile cauzate de arderea combustibililor fosili și erupțiile vulcanice pot explica aproape toate schimbările în temperatura de suprafață a Pământului din ultimii 140 de ani, conform unui nou studiu care dezminte mitul că încălzirea globală este doar rezultatul ciclurilor naturale.

Cei care neagă schimbările climatice spun că Pământul trece printr-un ciclu natural. Însă aceste argumente au avut mereu o problemă, deoarece ciclurile naturale sunt ciclice, relatează The Guardian. De exemplu, evenimentele El Niño, care ridică temperaturile globale de suprafață temporar, sunt compensate de evenimentele La Niña, care au efectul opus. Deși într-un deceniu ar putea fi mai multe evenimente El Niño sau La Niña, pe termen lung efectele lor se anulează reciproc.

Însă până acum, cercetătorii nu puteau explica ce anume a cauzat un eveniment de încălzire în prima parte al secolului al XX-lea, între 1910 și 1945.

Noul studiu abordează această discrepanță prin analizarea unei probleme privind datele despre temperaturile oceanice înregistrate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când măsurătorile erau deseori făcute din camera motoarelor, care erau calde. Acest lucru a dus la supraestimarea temperaturilor de suprafață la începutul și mijlocul anilor 1940.

Datele de temperatură înregistrate în zona Arctică sunt și ele problematice. Există puține stații de monitorizare a temperaturii în zonă, deși Arctica este regiunea lumii care se încălzește cel mai repede.

Autorii studiului au comparat noile date de temperatură cu modele climatice care includ influențe de la gazele cu efect de seră emise de oameni, poluarea cu aerosoli, erupții vulcanice și schimbări în activitata solară. Per total, ei au putut explica peste 90% din variația de temperatură din ultimii 140 de ani.

Ei au descoperit că încălzirea de 0.4 grade Celsius înrgistrată între 1910 și 1945 poate fi justificată de o încălzire de 0.2C de la gazele cu efect de seră emise de oameni, contrabalansată de o răcire de 0.08C de la poluarea cu aerosoli și o încălzire de 0.2C de la alți factori.

Începând cu 1950, creșterea temperaturii de 0.8C este cauzată de o încălzire de 1.2C de la gazele cu efect de seră, contrabalansate de o răcire de 0.3C de la poluarea cu aerosoli și o răcire de 0.1C de la vulcani și soare.

Rezultatele studiului sunt importante deoarece îmbunătățesc estimările temperaturilor globale de suprafață, explică cauzele încălzirii de la începutul secolului al XX-lea și confirmă că oamenii sunt responsabili pentru încălzirea rapidă care a avut loc începând cu 1950.  

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri