Încă 6 luni în care mai pot fi vândute produse în ambalaje vizate de sistemul de garanție-returnare, dar care nu au acest marcaj

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 580/30.05.2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 510 din 31 mai 2024, care modifică Hotărârea Guvernului nr. 1.074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile, termenul limită pentru vânzarea produselor ambalate în ambalajele vizate de SGR, dar care nu au acest marcaj, a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2024.

Astfel, produsele aflate în stocurile producătorilor, distribuitorilor sau comercianților înainte de intrarea in vigoare a SGR, mai pot fi introduse pe piață, respectiv comercializate, după caz, cel târziu până la data de 31 decembrie 2024, dată după care aceste operațiuni vor fi interzise.

Inițial, data limită pentru introducerea pe piață și comercializarea produselor anterior menționate era 30 iunie 2024, termen adoptat din dorința de a se asigura alinierea la cerințele europene în materie – accelerarea implementării măsurilor de sustenabilitate a mediului, sporirea eficienței SGR, asigurarea atingerii obiectivelor ambițioase ale U.E. pentru o economie circulară – legiuitorul ignorând faptul că este termenul este unul nerezonabil , deoarece operatorii economici erau supuși riscului de a rămâne cu stocuri considerabile de produse pe care nu le mai puteau pune pe piața sau comercializa.

H.G. nr. 580/30.05.2024 nu modifică obiectivele minime anuale de returnare a ambalajelor SGR, stabilite de H.G. nr. 1.074/2021, astfel că acestea rămân în continuare următoarele (cu mențiunea că aceste procente nu includ ambalajele SGR vândute în afara țării):

  1. Pentru 2024: 65% sticlă, 65% plastic, 65% metal;
  2. Pentru 2025: 75% sticlă, 80% plastic, 80% metal;
  3. Pentru 2026: 85% sticlă, 90% plastic, 90% metal.

Potrivit H.G. nr. 580/2024, „producătorii sunt obligați să marcheze ambalajele SGR introduse pe piața națională cu un simbol reprezentativ, ușor de recunoscut și înțeles de către consumatori (…), și cu un cod de bare național (…) care indică apartenența produsului la SGR. Codul de bare trebuie să permită identificarea produselor ambalate în ambalaje SGR, făcute disponibile pe piața din România și alte piețe, care prin legătura cu datele cuprinse în Registrul ambalajelor SGR permite accesul cel puțin la greutatea și volumul ambalajului, precum și la identitatea producătorului. SGR vizează ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a comercializa în România bere, mix-uri de bere, mix-uri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase.

De asemenea, conform noii hotărâri, „garanția va fi restituită către consumatori sau utilizatorii finali, iar operatorii punctelor de returnare vor avea obligația de a prelua ambalajul în cadrul acestora, dacă ambalajul returnat respectă cumulativ următoarele condiții: a) are aplicat marcajul care indică apartenența la SGR, respectiv simbolul reprezentativ și codul de bare prevăzute la art. 24 alin. (1) sau dacă acesta este vizibil ori lizibil; b) este returnat întreg și nu este degradat sau deformat astfel încât să se poată stabili apartenența la SGR; c) este golit în întregime de conținut; d) este returnat în termen de maximum 24 de luni de la data publicării pe pagina de internet a administratorului SGR a anunțului privind încetarea introducerii pe piață de către producător a produsului respectiv”.

Alin Mihai este un avocat specializat în drept comercial, dar cu un interes puternic în zona managementului deșeurilor și al modului cu adevărat responsabil în care companiile ar trebui să acționeze în peisajul economic.
Alin are un portofoliu bogat de clienți locali și internaționali, pe care îi sprijină în chestiuni complexe, începând de la încorporare și până la spețe care țin de fuziuni și achiziții.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri