Locuitorii Uniunii Europene risipesc 22 de milioane de tone de alimente pe an, potrivit unui studiu realizat la cererea UE. Studiul a fost publicat în Environmental Research Letters și arată că în fruntea listei se află cetățenii Marii Britanii, în timp ce, dintre toate statele studiate, România e cea mai puțin risipitoare țară, relatează Agerpres.
Cercetarea a fost realizată pe baza datelor adunate de șase studii naționale privind risipa alimentară între anii 1996-2005, din Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Finlanda, Germania și România.
Cercetătorii au măsurat amprenta de azot și de apă a populațiilor, doi indicatori de producere a hranei, cu ajutorul datelor furnizate de Food and Agriculture Organization (FAO). Astfel, au aflat că fiecare locuitor din Marea Britanie risipește echivalentul unei cutii de conserve de fasole pe zi. Românii, în schimb, risipesc un măr pe zi, de persoană.
Extrapolând datele la celelalte state ale UE, cercetătorii au ajuns la concluzia că europenii risipesc anual 22 de milioane de tone de hrană, ceea ce corespunde unei pierderi de apă (necesară pentru producerea acestor alimente) de 57 de kilometri cubi pe an.
Alimentele care se risipesc cel mai mult sunt fructele, legumele, cerealele și carnea. Potrivit autorilor, s-ar putea evita 80% din mâncarea risipită.
Lupta împotriva risipei alimentare vine din partea supermarketurilor, până acum. Companii precum Tesco pun în aplicare sisteme prin care să doneze surplus alimentar organizațiilor caritabile, la sfârșitul fiecărei zile.
Campanii precum Love Food Hate Waste au avut un succes inițial, însă cifrele, la ora actuală, arată că mai e mult de lucru în direcția aceasta.
Sursă foto: Flickr.com
Mai citește și:
Magazinele comunitare, o nouă metodă de a contracara risipa alimentară în Londra
Senzorii care detectează alterarea mâncării ar reduce risipa alimentară