În Teleorman, se obțin uleiuri bio printr-o tehnologie unică în țară

Semințele folosite de 2EProd sunt procurate de la producători autohtoni, o parte ele fiind obținută și din culturi certificate bio

2E Prod este prima firmă din România care a fabricat și a promovat uleiul bio, presat la rece, printr-o tehnologie originală, unică în România, concepută și realizată chiar în cadrul firmei.

Obținute din semințe de floarea-soarelui, de dovleac, de susan, din nucă ori din soia, fără aport termic sau chimic, uleiurile, 100% naturale, care costă între 7 și 50 de lei, sunt căutate în Germania, Italia sau Marea Britanie, potrivit Emiliei Bobe, managerul companiei, care are sediul în Alexandria, județul Teleorman.

Proprietăți naturale, intacte

Tehnologia de fabricație este pusă la punct de specialiștii noștri, încă din faza demersurilor de obținere a primelor avize și aprobări pentru funcționarea firmei. Această tehnologie folosește utilaje de desprăfuire a semințelor ce îndepărtează toate corpurile străine. Pe utilajele de presare, special construite, se storc apoi aceste semințe cu multă delicatețe, pentru a nu afecta niciuna dintre proprietățile naturale ale uleiurilor”, a explicat Emilia Bobe.

Potrivit Emiliei Bobe, singura tehnologie cunoscută pentru fabricarea uleiului vegetal comestibil era tehnologia de presare la cald a semințelor prăjite. Rafinarea chimică ulterioară era obligatorie.

După ce am pus la punct o tehnologie absolut nouă, de presare la rece, am făcut numeroase demersuri la Ministerul Sănătății pentru aprobarea producției de ulei presat la rece, la început numai din floarea- soarelui. Aceste demersuri au fost susținute de analize ale produsului făcute la institute de cercetare agreate de Ministerul Sănătății și de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, dar și de documentații referitoare la descrierea tehnologiei și a utilajelor concepute și realizate la firma noastră”, a adăugat Emilia Bobe.

Semințele provin și din culturi bio

Semințele sunt procurate de la producători autohtoni, o parte ele fiind obținută și din culturi certificate bio. De curând, compania ambalează și comercializă și ulei din măsline, cât și din sâmburi de struguri.

Avem furnizori stabili cu care lucrăm de mai mulți ani și care ne furnizează semințe de calitate indiscutabilă, unele selecționate chiar din faza de recoltare. Ocazional, am produs și alte tipuri de uleiuri, în decursul celor 18 ani de activitate, la comenzi speciale: ulei de cătina, de armurariu, de porumb, de cânepă, de măceșe, de coriandru. În anul 2000, am fabricat ulei de floarea-soarelui cu un adaos de pelin, la comanda unei clinici medicale din Grecia”, a subliniat Emilia Bobe.

Uleiurile, produse cu sfaturi de la specialiști

Studiile efectuate asupra compoziției uleiurilor 2E Prod au avut ca scop, în primul rând, fundamentarea documentațiilor depuse la organismele abilitate pentru aprobarea producției de uleiuri presate la rece în România.

Am urmărit creșterea efectelor terapeutice ale uleiurilor și lansarea pe piață a unor produse noi, solicitate de clinici, cabinete homeopate, care au inclus în tratamentele lor uleiurile noastre. Așa este uleiul de dovleac sau produsul Instant Genoflex. Am mai făcut unele studii la solicitarea unor producători de suplimente nutritive, creme medicale sau cosmetice, care au inclus în produsele lor ca materie primă uleiurile noastre și au solicitat anumiți parametri de calitate specifici activității lor”, a punctat managerul companiei.

Tehnologii care purifică 100%

Uleiurile se comercializează în multe magazine naturiste din țară. Sunt folosite de firme producătoare de cosmetică, săpunuri, suplimente nutritive pentru sportivi și nu numai, în clinici homeopate, farmacii, dar comenzile sunt primite și din străinătate.

Green Report Shop Transport ECO

În ultimii doi ani, compania a îmbunătățit trasabilitatea fluxului tehnologic, astfel încât, în orice moment, poate fi prevenită apariția unui defect de fabricație, care ar putea produce modificarea gustului uleiurilor sau o degradare oricât de mică a substanțelor nutritive și a vitaminelor naturale.

Fitrarea uleiului asigură purificarea 100% și îndepărtarea tuturor fracțiilor nefolositoare. Pentru maxima igienizare a operației de ambalare, în fluxul tehnologic am inclus o etapă de curățire igienică controlată electronic a recipientelor de ambalare. Am automatizat și informatizat toate etapele tehnologice, astfel încât produsul finit să fie realizat în cât mai scurt timp și să livrăm către consumatori numai produse foarte proaspete. În acest fel, ei beneficiază de toate calitățile nutritive și terapeutice ale uleiurilor noastre”, a explicat Emilia Bobe.

Producție restrânsă, calitate garantată

Nu dorim să ne extindem prea mult, deoarece considerăm că o producție mai restrânsă permite un control mai riguros al calității produselor și al pieții. O megaproducție presupune stocuri mari și un flux de fabricație extins mai greu de controlat, iar uleiurile Cardinal sunt produse naturale 100% a căror livrare în stare foarte proaspătă este esențială”, crede Emilia Bobe.

Prin perfecționarea și automatizarea tehnologiei de fabricație, dar mai ales prin specializarea personalului, compania a reușit să obțină o productivitate sporită, astfel încât prețurile produselor să fie compatibile cu posibilitățile financiare ale românilor. Aceste prețuri se situează mult sub prețurile produselor similare de import, la o calitate superioară acestora.

Uleiul de calitate necesită
un flux tehnologic supravegheat

Calitățile de bază care recomandă uleiurile produse de 2E Prod sunt condițiile igienice și de fabricație foarte bine controlate, continutul foarte mare de vitamine și nutrienți și faptul că ajunge pe masă consumatorului în stare foarte proaspătă.

Un ulei natural cu adevărat de calitate se produce într-un flux tehnologic supravegheat cu profesionalism, cu muncă specializată, cu un foarte riguros control al calității în toate etapele fluxului tehnologic. În ceea ce privește alte firme care produc și comercializează acest tip de uleiuri, pot spune că acestea nu există, fiindcă tehnologia noastră este proprie și unică, concepută și implementată numai la firma noastră”, apreciază Emilia Bobe.

Potrivit Emiliei Bobe, în România se produc în condiții improprii uleiuri vegetale dintre cele mai variate, din orice semințe, doar prin stoarcere necontrolată, decantare pe timp lung la temperaturi necontrolate, și ambalare manuală, în spații improprii.

Cu multe defecte de fabricație, încinse la temperaturi mari sau stoarse din semințe prăjite, cu gust amar, iute, sau rânced, ele se comercializează sub denumirea de uleiuri presate la rece. S-a creat astfel printre consumatori o confuzie generală. Mulți dintre consumatorii de ocazie chiar cred că uleiul presat la rece este un produs rânced și amar pe care ei trebuie să-l consume ca să-și îmbunătățească sănătatea”, încheie Emilia Bobe.

spot_img

Ultimele știri