In Romania exista, in momentul de fata, peste 500.000 de hectare de padure nepazita, a declarat miercuri, in cadrul conferintei ”Educatie si constientizare privind Managementul Forestier Responsabil”, Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.
Din pacate, in Romania exista peste 500.000 hectare de padure nepazita. Noul Cod Silvic le-ar putea da micilor proprietari posibilitatea de a se asocia si de a incheia contracte de administrare, prin care sa beneficieze de o anumita cantitate de masa lemnoasa. O alta masura va fi introducerea unui impozit pentru proprietarii care nu isi administreaza padurile si care poate conduce, daca nu este platit, la executare silita”, a aratat Lucia Varga.
Ea a mentionat ca institutiile de control trebuie ”reformate din temelii”, pentru ca exista angajati care lucreaza in complicitate cu hotii de lemn.
Padurile trebuie sa fie o prioritate in contextul in care, la nivel global, dispar in fiecare an circa 13 milioane de hectare de padure, adica o jumatate din intreg teritoriul Romaniei, un ritm absolut nesustenabil pentru mentinerea echilibrului natural al planetei”, a declarat Elisa Delvecchio, reprezentantul organizatiei Cooperazione per lo Sviluppo dei Paesi Emergenti (COSPE) din Italia, care coordoneaza proiectul european ”Educatie pentru management sustenabil si responsabil al padurilor lumii”, din care face parte si Romania.
Delvecchio a precizat ca cel putin 20% din lemnul si produsele din lemn comercializate in Uniunea Europeana in anul 2010 au provenit din surse ilegale.