În România 57% din gazele cu efect de seră provin din producția și utilizarea de energie

La nivel național, 57% din gazele cu efect de seră (GES) provin din producția și utilizarea de energie, a declarat, joi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, în cadrul unei conferințe de profil.

Schimbările climatice sunt fenomene care produc efecte din ce în ce mai intense. Aceste efecte sunt de ani buni motive de întâlniri la nivel mondial. Conform celui mai nou inventar al gazelor cu efect de seră în România 57% dintre acestea sunt rezultatul producției și utilizării de energie”, a spus ministrul Mediului.

Acesta a precizat că România are capacitatea de depăși țintele impuse de Comisia Europeană în privința cantității de energie produsă din surse regenerabile.

În 2011 erau 82 de instalații, în 2012 s-a ajuns la 151, iar la finele anului trecut existau 559 de unități de producere a energiei verzi. La sfârșitul anului 2012, erau funcționale 14 instalații pe biomasă, 73 pe eolian și 77 de unități din surse hidro. De departe, cea mai spectaculoasă creștere a înregistrat-o sectorul de producție din surse fotovoltaice. Dacă în 2012 era funcționale 41 astfel de unități, la nivelul anului trecut se înregistrau 395 de instalații fotovoltaice. Ponderea energiei electrice din surse regenerabile în consumul total ajunsese, la finele lui 2013, la 40%.  Această evoluție ne-a transformat în campionii verzi ai Europei, îndeplinindu-ne de pe acum țintele europene impuse pentru 2020″, a mai spus Korodi.

Conform sursei citate, în 2013, producția totală de energie din surse regenerabile s-a situat la peste 22,3 TWh.

spot_img

Ultimele știri