În Marea Britanie, Tesco va dona alimentele perisabile nevândute

Cel mai mare lanț de supermarketuri din Marea Britanie, Tesco, va dona alimentele nevândute din magazinele lor unor adăposturi pentru femei și programelor de mic dejun pentru copii, informează Inhabitat.com. Tesco desfășoară deja un astfel de program în magazinele din Irlanda.

risipa alimentar, Tesco

Decizia companiei a fost comunicată la doar câteva zile după ce s-a anunțat noua legislație a Franței privind risipa alimentară. În Franța, marilor supermarketuri le este interzis să distrugă alimentele nevândute, dar comestibile. Potrivit Reuters, nerespectarea noii legi ar putea duce la amenzi și chiar condamnare la închisoare.

Transformarea risipei alimentare în donații e primul pas dintr-o strategie mai mare a lanțului alimentar, în ce privește risipa alimentară. „Acesta este, probabil, cel mai mare pas pe care l-am făcut pentru a reduce risipa de alimente. Sperăm că marchează începutul eliminării necesității de a arunca alimente comestibile din magazinele noastre”, a spus Dave Lewis, directorul executiv Tesco.

Tesco va începe cu 10 dintre magazinele lor din Marea Britanie și va oferi alimentele unor programe de caritate, dar reprezentanții companiei consideră acest prim pas ca fiind un program pilot, care s-ar putea extinde. Managerii de magazine vor folosi o aplicație prin care vor transmite centrelor caritabile cantitatea de alimente disponibilă în fiecare zi.

În ultimul un an de zile, 30.000 de tone de produse alimentare perisabile, cum ar fi pâine, fructe, legume și sandwich-uri au fost aruncate din magazinele Tesco și din centrele lor de distribuție, au declarat reprezentanții companiei.

În Marea Britanie, alte două lanțuri de supermarketuri, Sainsbury’s și Morrisons au programe similare. Sainsbury’s are o rețea de peste 300 de magazine conectate cu centre locale caritabile de colectare a produselor alimentare.

În Europa, tendința de a reduce risipa alimentară e în creștere, în ultima vreme. Un raport al Băncii Mondiale din 2013 a arătat că aproape o treime din toate alimentele produse în lume e risipită. Această cifră uluitoare i-a inspirat pe mulți oameni să devină mai conștienți în ce privește consumul și obiceiurile lor legate de resturile de alimente. Schimbările individuale își au rostul lor, însă nu elimină necesitatea luării de atitudine din partea unor corporații  precum Tesco.

Sursă foto: Flickr.com

Mai citește și:

Consilierul francez care a convins Franța să lupte cu risipa de mâncare: „Nimic nu e imposibil, dacă ai convingere”

Franța a interzis supermarketurilor să arunce alimente la gunoi

Pierderile generate de risipa alimentară ar putea ajunge la 600 miliarde de dolari pe an

Taxele și impozitele mai mici ar putea reduce risipa alimentară a României

 

spot_img

Ultimele știri