Romsilva va efectua atât regenerări naturale, cât și artificiale. 80% dintre acestea vor avea loc în zonele de câmpie din sudul țării, în lunca și Delta Dunării. Poate însă această măsură compensa tăierile ilegale care au loc în țara noastră?
Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva a anunțat că va efectua în această toamnă lucrări de regenerare a pădurilor pe o suprafață de 3.841 de hectare. Pe 1.885 de hectare, se va realiza o regenerare naturală, adică o reînoire din sămânță sau lăstari, iar pe celelalte 1.956 de hectare vor avea loc împăduriri.
În plus, Romsilva intenționează să completeze plantațiile de pe o suprafață de 468 de hectare și să le refacă pe cele afectate de calamități, pe o suprafață de 396 de hectare.
Reprezentanții Romsilva au anunțat că cele mai multe lucrări se vor desfășura în zona de sud a țării.
„Peste 80% din suprafața prevăzută în programul de regenerare din toamna 2015 se regăsește la direcțiile silvice din sudul țării, unde pe marea majoritate a suprafețelor sunt necesare lucrări de pregătire a terenului și a solului. Suprafețele ce urmează a fi plantate sunt repartizate la 16 unități ale regiei, suprafețele cele mai mari regăsindu-se la direcțiile silvice care administrează fond forestier proprietate publică a statului în zonele de câmpie din sudul țării, în lunca și Delta Dunării”, se precizează într-un comunicat remis către AGERPRES.
Pentru acțiunile planificate, Romsilva va folosi aproximativ 5,3 milioane de puieți forestieri din speciile: cvercinee, plop euramerican, plop alb, salcie și salcâm. Regia deținea la sfârșitul lunii septembrie aproximativ 62 de milioane de puieți pentru campanii viitoare de împădurire. În procesul de plantare, specialiștii țin cont de factori precum adecvarea speciilor și schimbările climatice.
Urmărim în fiecare zonă ecologică punerea de acord a exigențelor speciilor cu potențialul stațional, având în vedere modificările survenite în arealele speciilor, consecință a modificărilor climatice petrecute în ultimele decenii și concretizate în creșterea temperaturii medii anuale cu circa 0,8 grade Celsius. Avem în vedere, de asemenea, promovarea regenerării naturale prin aplicarea corectă a tratamentelor (tăierilor), astfel încât acestea să țină cont de temperamentul speciilor principale.
Pentru anul 2015, Romsilva s-a angajat să desfășoare lucrări de regenerare pe o suprafață de 15.292 de hectare, să completeze plantațiile existente pe o suprafață de 2.574 de hectare și să refacă 495 de hectare afectate de calamități.
Romsilva administrează 3.266.494 de hectare de pădure aflată în proprietatea statului și asigură servicii silvice pentru o suprafață de 1.123.378 de hectare aparținând administrațiilor locale sau proprietarilor private. Regia Națională a Pădurilor are obligația să efectueze lucrări de regenerare a pădurilor administrate, prin care să compenseze tăierilor sau degradărilor.
Recent, organizația non-guvernamentală americană Environmental Investigation Agency a avertizat că 50% din exploatare forestieră din România se face în mod ilegal. Tăierile ilegale în parcurile naționale, utilizarea de permise false și exploatare forestieră pe terenuri furate sunt doar câteva dintre practicile curente. Conform rapoartelor guvernamentale, 20% din terenurile forestiere publice au fost restituite ilegal după căderea comunismului, în loc să fie returnate proprietarilor de drept.
Citește și:
Rata taierilor ilegale, de doua ori mai mare decat cea a impaduririlor