În Istanbul poţi plăti biletul de metrou cu sticle de plastic şi cutii de aluminiu

Turcia are cea mai proastă rată de reciclare din Europa, astfel că încearcă să stimuleze sustenabilitatea în moduri inovatoare. Unul dintre proiecte recent implenentat în Istanbul permite persoanelor care călătoresc cu metrou să achite biletul prin reciclarea sticlelor de plastic și a cutiilor de aluminiu.

În prezent, autorităţile locale lansează automate în stațiile de metrou care vor colecta, tăia și sorta reciclabile pe loc.

„Majoritatea gospodăriilor nu reciclează automat pentru că nu cunosc beneficiile pentru mediu, iar altele sunt doar leneșe”, a declarat Elif Cengiz, un manager pentru proiectul de gestionare a deșeurilor, numit Zero Waste. „Aceste mașini noi oferă oamenilor un stimulent direct de a recicla în timp ce le educă despre beneficiile reciclării”.

Sistemul oferă bani în mod cumulativ. O sticlă de plastic de 0,33 litri va adăuga 2 cenți turceşti pe un card de metrou, o sticlă de 0,5 litri va adăuga 3 cenți, o sticlă de 1,5 litri aduce 6 cenți. Întrucât o singură călătorie cu metroul costă 260 de cenți turcești, navetiștii vor trebui să recicleze zeci de sticle și cutii de conserve pentru a plăti contravaloarea unui bilet.

Pentru unii oameni, acest lucru ar putea însemna reciclarea zilnică a obiectelor și câștigarea unei călătorii gratuite, în timp ce alţii ar putea căuta sticle de plastic și cutii de aluminiu aruncate în mod necorespunzător ca să le răscumpere la stațiile de metrou.

Oricum, noua măsură ar putea fi o ușurare pentru navetiștii din oraș.

Moneda Turciei a scăzut în ultimul an din cauza inflației și a gestionării defectuoase a economiei de către guvern, iar costul unei plimbări cu metroul a crescut.

În ultimii ani, Turcia a făcut eforturi pentru a-și îmbunătăți gestionarea deșeurilor ca răspuns la preocupările legate de mediu. Țara a fost clasată ca fiind cea mai risipitoare din Europa, umplând spațiul de depozitare de două ori mai mult pe an ca cea de-a doua cea mai risipătoare țară, Spania. De asemenea, a fost una dintre singurele țări din lume care a înrăutățit ratele de reciclare între 2000 și 2012.

Guvernul a promovat beneficiile reciclării și a raportat că mai mult de 1,7 milioane de tone de hârtie și cutii de carton au fost reciclate în 2017 și în primele trei luni ale acestui an.

„Aceasta înseamnă că am salvat 24,6 milioane de arbori în 2017 și încă 5,4 milioane în primul trimestru al acestui an”, a declarat Mustafa Ozturk, subsecretarul pentru Ministerul Mediului și Amenajării Urbane, într-o declarație. „Utilizarea materialului reciclat în producție contribuie la productivitate, iar depozitarea separată a deșeurilor de hârtie economisește, de asemenea, spațiu de depozitare și reduce costurile de colectare a deșeurilor pentru administrațiile locale”.

Noua schemă de metrou seamănă cu alte programe de stimulare din întreaga lume, iar multe dintre țările de vârf de reciclare le recompensează în mod similar pe cetățeni pentru participare.

În țări precum Norvegia și SUA, oamenii sunt plătiți atunci când reciclează, iar Marea Britanie tocmai a adoptat acest model. În Taiwan, oamenii pot urmări camioanele de gunoi pe aplicațiile telefonice și sunt încurajați să își arunce bunurile reciclate când camioanele vor trece în faţa caselor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri