În ce țări e profitabil să investești în regenerabile

Statele Unite, China și India sunt cele mai atractive țări atunci când vine vorba despre investițiile în energie regenerabilă, conform unui raport publicat astăzi de Ernst&Young. Firma de audit analizează trimestrial evoluția sectoarelor energiei solare, eoliene, geotermale, maritime, hidraulice și de biomasă, realizând un top cu 40 de țări. România se află pe locul 34, la fel ca în topul trecut.

09_16_ey_regen_lead

SUA a trecut în fruntea clasamentului, deși în topul trecut era pe locul al doilea, după China. Planul pentru Energii Curate (Clean Power Plan) propus de Obama a fost principalul motiv pentru care analiștii au considerat că Statele Unite ale Americii a devenit cea mai atractivă țară pentru investitorii în energie regenerabilă. „Este, fără îndoială, cea mai coerentă, flexibilă și strategică legislație din ultimele decenii”, apreciază specialiștii E&Y.

Paradoxal, planurile Chinei de dezvoltare a sectoarelor eolian și solar sunt de 2 ori mai ambițioase decât cele ale Statelor Unite. Totuși, investițiile private rămân limitate, în ciuda eforturilor făcute de guvern pentru liberalizarea pieței. Conform analiștilor, și declinul economic are o influență semnificativă.

India, aflată în topul trecut pe locul al patrulea, trece pe locul al treilea, înaintea Germaniei. Guvernul indian și-a propus să ajungă la o capacitate de producție de 175GW de energie regenerabilă până în 2022, bazându-se deopotrivă pe investiții domestice și străine.

Topul celor mai atractive 10 țări pentru investiții în regenerabile este completat de: Germania, Japonia, Canada, Franța, Brazilia, Chile și Olanda. Marea Britanie s-a clasat pentru prima dată în afara top 10.

România a fost inclusă în top, pe locul 34, la fel ca în trimestrul anterior. Comparat cu performanțele celorlalte țări, cel mai bine stăm la producția de energie geotermală.

09_16_ey_regen_top

Investițiile în regenerabile în ultimul trimestru din 2015

În trimestrul 2 din 2015, investițiile în regenerabile au ajuns la 73,5 miliarde de dolari la nivel global. Astfel, în prima jumătate a anului, s-au cheltuit 127,9 miliarde de dolari, cu 3% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. Cele mai mari sume au fost alocate sectorului energiei solare, care a atras 41,9 miliarde de dolari, pe când energia eoliană – doar 27,8 miliarde de dolari.

Raportat la anul 2014, cele mai mari eforturi s-au făcut în India. Ţara a alocat 2,2 miliarde de dolari pentru regenerabile, cu 75% mai mult decât în prima jumătate a anului anterior. Şi China și-a crescut investițiile, cu 15%, ajungând la 27,9 miliarde de dolari. Această sumă depășește cu mult investițiile comune ale Europei și ale Statelor Unite, care au totalizat doar 12,5 miliarde de dolari. Totuși, în timp ce SUA a înregistrat o creștere cu 23% față de perioada similară din 2014, în Europa au scăzut investițiile.

Uniunea Europeană a anunțat crearea unui fond special, de 11 miliarde de dolari, prin care va stimula investițiile în energii regenerabile și în dezvoltarea de tehnologii care reduc emisiile de carbon.

 

Citește și:

Investițiile din regenerabile, la un pas de colaps

Regenerabilele înlocuiesc cu succes centralele nucleare în țările cele mai populate ale lumii

Jumătate din electricitatea Uniunii Europeane va proveni din surse regenerabile până în 2030

spot_img

Ultimele știri