Un prinț a împușcat cel mai mare urs din România

Un prinț austriac ar fi primit derogare de la Ministerul Mediului să omoare o ursoaică care ar fi cauzat pagube în județul Covasna, însă acesta a împușcat cel mai mare urs observat în România. Întrebat dacă se ia în calcul ipoteza braconajului, șeful Gărzii de Mediu a spus că e principala suspiciune.

Arthur, cel mai mare urs observat în România

Potrivit Agent Green, Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, a venit în România în luna martie pentru o derogare oferită de Ministerul Mediului din România, acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

„Dar în realitate, Prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților”, a transmis organizația.

Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.

Prințul ar fi achitat o taxă de 7.000 de euro, potrivit Pro Tv.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la Digi24 că este „extrem de complicat” să se stabilească dacă ursul ucis de prințul austriac este cel pentru care acesta primise derogare.

„Am avut mai multe cereri de intervenție de extragere de la acea asociație. Din trei solicitări, una a fost aprobată. Am demarat un control, nu știm încă, nu avem rezultatul controlului. Un lucru este cert, acolo sunt mai mulți urși problemă. Documentațiile nu au fost complete, motiv pentru care doar o solicitare din trei a fost aprobată. Din materialele apărute, am văzut că anumite exemplare creează încă probleme. (…) Este extrem de complicat să stabilești dacă într-un fond de vânătoare doar un urs, și doar acela, s-a văzut că a intrat și a intrat și a doua oară și este cel care a fost extras. Identificare și extragerea se face de asociația de vânătoare și este responsabilitatea lor să extragă exemplarele problemă. Acolo unde sunt mai multe cereri, mai multe exemplare. Pot începe discuțiile dacă este acela care este aprobat sau dacă este acela pentru care s-a depus prima, a doua, sau a cincea solicitare”, a declarat Tanczos Barna.

Arthur, cel mai mare urs observat în România

Garda de Mediu, pe de altă parte, suspectează că este vorba despre o partidă de braconaj.

„Avem suspiciuni. Un urs de această mărime, un mascul-alfa, are un teritoriu destul de bine definit în inima pădurii și vine mai puțin către marginea pădurii. Acolo vin ursoaicele cu pui și urșii mai tineri. Vrem să vedem dacă a fost recoltat acolo unde spun cei care l-au recoltat, dacă e același urs care a creat pagube”, a declarat Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, la Digi24.

El spune că este greu pentru niște vânători cu experiență să facă o confuzie între un urs și o ursoaică.

„E foarte greu de crezut, pentru că la locul recoltării erau și vânători experimentați.”

Întrebat dacă se ia în calcul ipoteza braconajului, ministrul a răspuns: „E principala suspiciune”.

„Ursul întâmpină multiple amenințări care îi periclitează supraviețuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice și persecuția omului. Ministerul mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs și nu efectele. Extracția masculilor mari destructurează populația și poate conduce la cosangvinizare. Nu se știe câți urși există cu adevărat și orice cotă de derogare acordată este periculoasă. Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii. Alfel, confictele vor spori și specia va fi în pericol de dispariție, așa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei”, a spus Ann-Kathrin Freude, coordinator de campanii al VGT (Verein Gegen Tierfabriken), o organizație pentru drepturile animalelor din Austria. „Este o rușine pentru Austria că Prințul Emanuel a abuzat o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee.“

Ministerul Mediului a lansat recent o licitație privind efectuarea unui studiu de monitorizare a carnivorelor mari – inclusiv la specia urs, însă ONG-ul WWF atrage atenția că, ținând cont de perioada scurtă, rezultatele nu vor avea o bază științifică suficient de solidă pentru a justifica vânătoarea.

Agent Green a lansat și o petiție pentru interzicerea vânătorii de trofee, disponibilă aici, care a strâns până acum 10.500 de semnături.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri