Implementarea proiectelor majore in domeniul protectiei mediului

Tratatul de la Maastricht evidentiaza protectia mediului ca o prioritate cheie pentru UE. Un mediu inconjurator sanatos reprezinta o conditie esentiala pentru proprietatea pe termen lung si pentru calitatea vietii. Strategia europeana de dezvoltare durabila urmareste cresterea economica, fara efecte sociale negative si fara efecte negative asupra mediului.

Text de Ramona Ivan

Pe langa faptul ca aspectele privind mediul se regasesc intr-unul dintre capitolele Bugetului UE pentru perioada 2007-2013: Conservarea si managementul resurselor naturale, realizat prin Politica agricola, de dezvoltare rurala, pescuit si mediu, masurile care se refera la protectia si prezervarea mediului se regasesc, ca tema orizontala, in majoritatea programelor operationale. Astfel, exista numeroase posibilitati de
abordare a diferitelor fonduri puse la dispozitia Romaniei de catre UE, cu conditia prezentarii unor proiecte viabile si intocmite conform procedurilor stabilite de autoritatile de management ale fiecarui program operational in parte, aduse la cunostinta solicitantilor prin instructiunile care fac parte integranta din Ghidurile Solicitantului.

Proiectele majore in domeniul mediului sunt finantate prin Programul Operational Sectorial de Mediu, program care are ca scop declarat reducerea decalajelor existente intre Uniunea Europeana si Romania in legatura cu infrastructura de mediu atat din punct de vedere cantitativ, cat mai ales calitativ, ceea ce trebuie sa se materializeze in servicii publice eficiente, care sa protejeze intr-o masura sporita starea de sanatate a populatiei si mediul inconjurator.

Obiectivele specifice ale POS Mediu sunt definite dupa cum urmeaza:
– imbunatatirea calitatii si a accesului la infrastructura de apa si apa uzata prin asigurarea serviciilor de alimentare cu apa si canalizare in majoritatea zonelor urbane pana in 2015;
– dezvoltarea sistemelor durabile de management al deseurilor, prin imbunatatirea managementului deseurilor si reducerea numarului de zone poluate istoric in minimum 30 de judete pana in 2015;
– reducerea impactului negativ cauzat de sistemele de incalzire urbana in cele mai poluate localitati pana in 2015;
– protectia si imbunatatirea biodiversitatii si ale patrimoniului natural prin sprijinirea managementului ariilor protejate, inclusiv prin implementarea retelei Natura 2000;
– reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populatiei prin implementarea masurilor preventive in cele mai vulnerabile zone pana in 2015.

Autoritatile romane au precizat ca, pana in luna noiembrie 2007, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va finaliza gradual aplicatiile de finantare pentru 15 proiecte majore de mediu (10 in sectorul de apa si 5 in sectorul deseuri). Proiectele, cu o valoare totala de investitie estimata la aproximativ un miliard de euro, vor fi trimise la Comisia Europeana pentru evaluare si aprobare.

Proiectele, finantate prin Programul Operational Sectorial de Mediu, au nevoie de aprobarea Comisiei deoarece depasesc suma-limita pentru care autoritatile de management pentru POS-uri din Romania pot aproba proiecte finantate prin fonduri structurale. Conform regulamentelor Fondurilor Structurale si de Coeziune, pentru proiectele majore (mai mari de 25 de milioane de euro) este necesara aprobarea Comisiei Europene. Aprobarea proiectelor majore se va face in termen de maximum trei luni de la primirea aplicatiei de finantare.

Activitatile pregatitoare pentru Fondurile Structurale si de Coeziune, care sunt indeosebi mari consumatoare de timp pentru proiectele majore, au demarat inca de la inceputul anului 2004. Fonduri de preaderare importante, dar si imprumuturi externe si acorduri bilaterale (PHARE ISPA, MUDP) au fost utilizate la scara larga pentru intocmirea studiilor de fezabilitate si a altor documente suport, precum si pentru
sustinerea actiunilor al caror scop era imbunatatirea guvernarii institutionale in vederea cresterii rolului autoritatilor locale in implementarea proiectelor, in licitarea si contractarea acestora. Sprijinul JASPERS este, de asemenea, disponibil pentru proiecte majore.

JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions – Asistenta comuna in sprijinul proiectelor in regiunile europene) – reprezinta o initiativa a Uniunii Europene, de asistenta tehnica, proiectata in sensul imbunatatirii pregatirii proiectelor propuse spre finantare prin fonduri UE si pentru a sprijini statele membre in vederea utilizarii mai rapide si mai eficiente a fondurilor puse la dispozitie de catre Uniune.

Asistenta acordata de JASPERS este disponibila in vederea pregatirii proiectelor de calitate, eligibile spre finantare din fondurile structurale si de coeziune din statele membre ale UE, deservite prin obiectivul de convergenta, prioritate avand insa programele si proiectele de anvergura din cele douasprezece state membre care au aderat la Uniune in 2004 si 2007.

Aceasta facilitate privind pregatirea proiectelor este disponibila pentru proiecte de infrastructura ce au ca scop modernizarea retelelor de transport, programe de mediu si investitii in vederea imbunatatirii eficientei energetice si a utilizarii energiei regenerabile.

JASPERS se adreseaza proiectelor mari, cu costuri care depasesc 25 de milioane de euro, in cazul proiectelor de mediu, si 50 de milioane de euro, pentru transport sau alte sectoare, iar asistenta se acorda beneficiarilor in mod gratuit. Investitiile pentru protectia mediului, necesare pentru conformarea cu aquis-ul comunitar relevant, sunt mai mari decat cele care pot fi implementate in cadrul POS Mediu in perioada 2007-2013.

De aceea, investitii suplimentare sunt planificate si din alte surse:
– Programul National pentru Dezvoltare Rurala, cofinantat de UE prin FEADR in perioada 2007-2013 si coordonat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), va include investitii in infrastructura in zonele rurale;
– Programe guvernamentale pentru dezvoltarea infrastructurii de mediu si apa 2006-2009, care includ investitii prioritare conform Planurilor Nationale pentru Implementarea Acquis-ului de Mediu;
– Programul Guvernamental pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Zonele Rurale in perioada 2006-2008 prevede investitii in infrastructura de apa si apa uzata;
– Fondul National de Mediu asigura cofinantarea unor investitii limitate;
– Imprumuturi externe sau diferite forme de PPP sunt, de asemenea, solutii avute in vedere pentru anumite aglomerari urbane.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri