Impactul COP21 asupra Indiei: țara își va dubla producția de cărbune

Prin adoptarea acordului climatic de la Paris, țările membre ONU s-au angajat să își reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră. Deși a semnat acordul, India nu își va anula planurile de extindere a exploatării cărbunelui, singura resursă care poate asigura necesarul energetic și poate contribui la creșterea nivelului de trai, conform autorităților.

12_15_india_carbune

India a anunțat ieri că își menține planul de a-și dubla producția de cărbune, în ciuda adoptării acordului climatic de la Paris, prin care s-a angajat să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Astfel, în decursul acestui secol, va extrage și va valorifica 1,5 miliarde de tone de cărbune.

Anil Swarup, un reprezentant al Ministerului Cărbunelui, a declarat pentru Reuters că este singura resursă cu ajutorul căreia India își poate asigura necesarul energetic:

„Protejarea mediului este un subiect non-negociabil și suntem foarte atenți în privința lui. Însă, dependența noastră de cărbune va continua. Nu există alternative disponibile.” El a adăugat că, pentru următoarele decenii, cărbunele va rămâne cea mai eficientă sursă de energie, chiar dacă India vrea să își mărească de 30 de ori capacitatea de producție de energie solară până în 2022.

India este al treilea cel mai mare emitățor de gaze cu efect de seră. Își produce 2 treimi din energia pe care o consumă folosind cărbune. În viitor, vrea să exploateze această resursă și mai mult, pentru a-și susține economia aflată în dezvoltare.

Criticat de ONG-uri pentru această decizie, Ministrul Energiei, Cărbunelui și Energiei Regenerabile, Piyush Goyal, a precizat că India contribuie cu doar 2.5% la cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră, în timp ce adăpostește 17% din populația lumii. La celălalt pol, s-ar situa, conform spuselor sale, țările dezvoltate, care generează o cincime din emisii, deși acolo trăiesc doar 5% dintre oameni.

Autoritățile indiene susțin că folosirea cărbunelui este singura șansă pentru ca țara să reducă sărăcia extremă.

spot_img

Ultimele știri